{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravim životom do zdravijeg srca

F
29.9.2011. u 15:44
0
3
Zdravim životom do zdravijeg srca
0
Zdravim životom do zdravijeg srca
Ukupno 80 posto smrtnih slučajeva izazvanih kardiovaskularnim oboljenjima moglo bi da bude izbjegnuto djelovanjem na tri glavna faktora rizika - pušenje, nezdrav način ishrane i fizičku neaktivnost, podsjetili su ljekari povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca koji organizuje Svjetska kardiološka federacija.
Istraživanja su pokazala da različite životne navike stečene u porodici imaju trajni efekat na kasniju opasnost od smrtnih slučajeva izazvanih srčanim oboljenjima, prenose francuski elektronski mediji.

Smrtni slučajevi izazvani tim oboljenjima utiču sa 29 posto na globalnu smrtnost u svijetu.

Usvajanjem nekih zdravih navika u porodici je, međutim, moguće živjeti duže i zdravije, naveli su kardiolozi koji se zalažu za četiri osnovne mjere u porodici - nekonzumiranje duhana, punjenje frižidera i ostava zdravim namirnicama, ograničavanje vremena koje se provede pred televizorom na najviše dva sata dnevno i organizovanje aktivnosti u prirodi (uključujući hodanje i vožnju biciklom kada je god moguće izbjeći vožnju kolima).

Ljekari, osim toga, preporučuju i kontrolu četiri veoma individualna parametra kao što su krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, kao i indeks tjelesne mase.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: