Istraživanje
0

Zdravija sredina - manji rizik od dijabetesa

Sarajevo-x.com
Osobe koje žive u zdravim i čistim sredinama imaju manji rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa dva, podaci su studije koju je provela naučnica sa Univerziteta u Philadelphiji.

U dvogodišnjem istraživanju je učestvovalo 2.285 osoba u dobi od 45 do 84 godina, koji su dolazili iz tri različita naselja.

Na samom početku istraživanja sudionicima je mjeren nivo glukoze u krvi, a testiranje je provedeno još tri puta tokom studije. Talođer, u obzir su uzete i druge karakteristike kao naprimjer, indeks tjelesne mase, fizička aktivnost, te prehrana.

U obzir su uzeti i podaci o raspoloživim, prirodnim resursima u naseljima iz kojih ispitanici dolaze.

Sudionici su odgovarali na pitanja o tome da li je ugodno i sigurno hodati njihovim naseljem, te da li se u okrugu gdje stanuju nalazi kvalitetan izbor voća, povrća i druge zdrave hrane.

Za svako naselje računati su podaci o prehrani i fizičkim aktivnostima sudionika te ocijenjivani na skali od jedan do pet.

Po završetku studije, otkriveno je da se dijabetes tipa dva javio kod 233 od 2.285 sudionika.

"Studija je potvrdila da se kod osoba koje žive u zdravijim i čistijim sredinama, koje obiluju bogatstvom prirodnih resursa, rizik od razvoja dijabetesa tipaa dva umanjuje, no naravno veoma bitan faktor je zdrava prehrana, te fizička aktivnost", istakla je autorica ove studije.

Rizik od razvoja dijabetesa tip dva je također manji kod osoba čiji je indeks tjelesne mase bio za pet bodova manji.

"Zdrava sredina u kojoj se živi, fizička aktivnost, te zdrava prehrana glavni su faktori koji utječu na umanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa dva", istakla je Amy H. Auchincloss, autorica studije.