In vitro sazrijevanje
4

Zbog raka nije mogla začeti, a onda se dogodilo čudo

DP
Ilustracija: Pixabay.com
Ilustracija: Pixabay.com
Francuskinja se poslije hemoterapije suočila s neplodnošću, ali je nakon ozdravljenja uspjela postati majka.

Postupak koji se naziva "in vitro sazrijevanje" podrazumijeva zamrzavanje, odmrzavanje i oplodnju jajne stanice. Tridesetčetverogodišnja žena iz Francuske je zahvaljujući ovoj metodi postala majka, iako je zbog raka dojke morala proći kroz komplicirani proces liječenja. Riječ je o prvom zabilježenom slučaju uspješne oplodnje jajne stanice, piše CNN.

Liječnici koji se godinama bore kako bi očuvali reproduktivno zdravlje oboljelih od raka kažu da pacijenti nemaju mnogo izbora. Jedna od opcija podrazumijeva uklanjanje tkiva jajnika u kojem se nalaze nezrele jajne stanice koje se potom zamrzavaju i čuvaju za buduću oplodnju.

"Žena je mislila da je procedura previše invazivna da bi se izvršila tokom liječenja raka", kaže šef Odsjeka za očuvanje plodnosti na Sveučilišnoj klinici blizu Pariza Michael Grynberg.

Umjesto toga izabrala je metodu "in vitro sazrijevanja". Prije nego što je započela ciklus hemoterapije, liječnici su uzeli njene nezrele jajne stanice i zamrznuli ih u tekućem dušiku. Potom su se razvijale u laboratoriju.

Pet godina nakon dijagnoze, žena se uspjela izboriti s opasnom bolešću. Pred njom je bila borba s neplodnošću, a potencijalna trudnoća morala je biti odgođena najmanje godinu dana. Upotreba hormona koji stimuliraju stvaranje novih jajnih stanica bi možda donijela rezultate, ali je ova opcija isključena zbog opasnosti od povratka raka. Liječnici su odmrznuli jajne stanice i poslije umjetne oplodnje smjestili embrij u maternicu.

Devet mjeseci kasnije rođen je dječak po imenu Jules.

"Oduševljeni smo što je uspjela bez ikakvih problema iznijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Ovo je iskorak u očuvanju plodnosti oboljelih od najtežih bolesti", kaže Grynberg.

Endokrinologinja iz San Francisca Aimee Eyvazzadeh kaže da je malo naučnih dokaza koji potvrđuju ovu metodu, jer je zamrzavanje, odmrzavanje i oplodnja nezrelih jajnih stanica često bila neuspješna. Studija obavljena 2018. godine u SAD-u kaže da su znanstvenici pokušali primijeniti metodu, ali su jajne stanice bile neupotrebljive.

"Uspješno sazrijevanje jajnih stanica iz tkiva jajnika predstavlja izazov, tako da će uspjeh francuskih liječnika biti koristan znanstvenoj zajednici. Vraća nadu pacijenticama koje se liječe od raka, ali i svim parovima koji se bore s neplodnošću", navodi šef ginekološke klinike na Sveučilištu u Edinburghu Richard Anderson.