{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog čega samo 15 posto pušača oboli od raka pluća?

F
10.4.2008. u 11:35
0
0
Zbog čega samo 15 posto pušača oboli od raka pluća?
0
Zbog čega samo 15 posto pušača oboli od raka pluća?
Tri potpuno nezavisna tima istraživača, koristeći tri različite populacije ispitanika, pronašla su gene koji bi mogli objasniti zašto neki pušači obole od raka pluća dok drugi opet ne obole. Studije ukazuju i zašto neki nepušači obole od ove opake bolesti.
Dok je pušenje cigareta bez dvojbe povezano s nastankom raka pluća, statistike isto tako pokazuju da samo 15 posto pušača na kraju oboli od ove bolesti. Neki su ljudi očito skloniji ovoj bolesti od drugih, što ukazuje na genetsku pozadinu.

Zato su tri grupe istraživača, po jedna iz Sjedinjenih Država, Francuske i Islanda analizirale genetski materijal hiljada pušača od kojih su neki imali rak pluća, dok drugi nisu imali tu bolest i korišteni su kao kontrolna grupa s ciljem izoliranja gena koji su bili prisutni u samo jednoj od grupa.

Istraživanja su otkrila tri genetske varijante koje, ukoliko su naslijeđene, povećavaju rizik osobe od razvijanja karcinoma pluća sa 30 na 80 posto u usporedbi sa onima koji nemaju te gene. A pušaći koji naslijede ove gene imaju 23 posto veći rizik od obolijevanja od bolesti.

Doktor Mark Lathrop, autor jedne od studija, kaže da se čini kako daleko više gena igra ulogu u nastanku ove bolesti i da ih samo treba otkriti: "Zato moramo povećati broj ispitanika u našim studijama. Jedino tako imamo šansu otkriti dodatne gene koji igraju ulogu u predispoziciji za nastanak raka pluća."

Upravo je ova genetska raznolikost još uvijek prepreka za korištenje genetskog testiranja u dijagnostičkim pretragama kojima bi se ustvrdilo koje su osobe izložene većem riziku od obolijevanja od ove bolesti. Ali ove izolirane genetske varijante mogu dovesti do otkrića novih terapeutika ili načina sprečavanja ove bolesti.

Studije su, prenosi VoA, u cjelini objavljene u prestižnim medicinskim časopisima Nature i Nature Genetics.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: