{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatopljavanje pomaže da se bolesti šire na sjever

F
10.6.2010. u 21:53
0
0
Zatopljavanje pomaže da se bolesti šire na sjever
0
Zatopljavanje pomaže da se bolesti šire na sjever
Foto: Reuters
Povećavanje globalnih temperatura zraka možda je već stvorilo uvjete da se zarazne bolesti šire s juga prema sjeveru, upozorilo je Naučno-savjetodavno veće evropskih akademija (EASAC) u upravo objavljenom izvještaju.
Ova nezavisna grupa, koju čine predstavnici 26 nacionalnih akademija nauka zemalja iz sastava EU-a, ocijenila je da toplije vrijeme može stvoriti uvjete za brže prenošenje denga i žute groznice, malarije, pa čak i kuge u Evropi, prenio je Reuters.

"Osnovni utjecaji klimatskih promjena na infektivne bolesti već mogu da se uoče i vjerojatno je da će novi prenosioci i virusi da se pojave i ukorijene u Evropi tokom sljedećih nekoliko godina", navedeno je u izvještaju evropskih stručnjaka.

Kada temperature rastu, insekti prenosioci bolesti brže dozrijevaju i imaju veće potomstvo, što izaziva i više bolesti.

Rastuće temperature u Evropi će omogućiti nastanak novih staništa za komarca koji prenosi žutu groznicu, virus zapadnog Nila, denga groznicu i encefalitis, istakao je Volker ter Meulen, predsjednik EASAC-a.

Ista vrsta komarca se dovodi u vezu s više od 200 evropskih slučajeva čikungunje - virusa koji izaziva groznicu i propadanje zglobova.

Evropska komisija podržava dodatna istraživanja utjecaja toplije klime na širenje zaraznih bolesti, izjavio je šef istraživačke službe za zarazne bolesti pri Komisiji Peteris Zilgalvis.

On je napomenuo da je nužna usuglašena akcija na razini EU-a i nacionalnim razinama zemalja članica, budući da infektivne bolesti ne poštuju državne granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: