Zdravlje
14

Zastrašujuća predviđanja: Godišnje će od raka obolijevati 22 miliona ljudi, a umirati 13 miliona

Anadolija
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvještaj Izvještaj o karcinomima u svijetu za 2014. godinu u kojem se navodi da će se u naredne dvije decenije udvostručiti broj oboljelih od karcinoma i godišnje dostizati brojku od 22 miliona, a da će od posljedica karcinoma godišnje umirati 13 miliona ljudi.

Na pripremi objavljenog Izvještaja radilo je 250 eksperata iz 40 zemalja svijeta, a rađen je pod okriljem Međunarodnoj agenciji za istraživanja karcinoma pri organizaciji WHO.

U Izvještaju se navode zastrašujuća upozorenja od povećanja broja oboljelih od karcinoma u svijetu i nalaže neophodno ulaganje dodatnih napora za prevenciju te bolesti.

Ističući da je prema pretpostavkama 2012. godine u svijetu bilo 14 miliona oboljelih od karcinoma, eksperti upozoravaju da bi taj broj u narednih 20 godina mogao porasti na čak 22 miliona. Slična upozorenja eksperti upućuju i o pitanju povećanja broja umiranja od posljedica raka sa 8,2 miliona iz 2012. godine na čak 13 miliona godišnje u naredne dvije decenije.

Istaživanje je pokazalo da je najčešći i najsmrtonosniki karcinom u 2012 .godini bio karcinom na plućima.

Također se ističe da je liječenje karcinoma sve skuplje i da to posebno dolazi do izražaja u slabije razvijenim zemljama svijeta.