Mitovi i zablude zimskog debljanja
0

Zašto zimi jedemo manje, a ipak se debljamo?

Sarajevo-x.com
Kratke hlačice i kupaći kostimi spremljeni su do sljedećeg ljeta, a dijete zaboravljene bar do januara i već smo na putu da preko zime dobijemo nekoliko kilograma viška.

Stručnjaci procjenjuju da se zimi svaki čovjek u prosjeku udeblja između dva i četiri kilograma. No, poručuju da se zimsko debljanje može izbjeći i otkrivaju istine i mitove koji se kriju iza zimskog debljanja:

Zimi moramo više jesti da bismo se zagrijali?

Ovo uvriježeno mišljenje je potpuno pogrešno, poručuju stručnjaci. Štaviše, debljim ljudima je hladnije. Naime, debljina je bijelo masno tkivo, a samo smeđe masno tkivo grije. I dok bijelo masno tkivo pohranjuje energiju, smeđe sagorijeva kalorije potrebne za toplinu. Pa zašto imamo veću potrebu za hranom kad nam je zima?

Zima je u doba naših predaka bila povezana sa glađu. Jedna teorija je da smo genetski programirani da povećamo masne naslage kako bismo preživjeli. No, u današnje vrijeme nema potrebe za pohranjivanjem masnih naslaga jer hrane ima u izobilju. Čak i ako je teorija tačna, to nam ne može biti izgovor za debljanje tokom zime, piše Daily Mail.

Stalno osjećamo glad

Ako se adekvatno oblačimo kada smo vani i ako su nam domovi topli, teško da ćemo imati povećan apetiti, poručuju stručnjaci.

"Tijelo zadržava tjelesnu temeperaturu, čak i tokom zime", kaže endokrinolog Jeremy Tomlinson. Ako se pitate da li onda umišljate glad, dogovor je "možda i ne". Naime, melatonin, hormon čiju proizvodnju potiče prirodna svjetlost, nas čini pospanim, a može povećati apetit. Zimi se nivo melatonina povećava, a kod nekih ljudi se povećava i apetit, pa samim tim i broj kilograma.

Zimi žudimo za kaloričnijom hranom

Možda će vas iznenaditi činjenica da na proljeće i ljeto jedemo više nego zimi. No, radi se o drugoj vrsti hrane. Zimi žudimo za masnijim i kaloričnijim namirnicama jer imamo potrebu da si popravimo raspoloženje koje opada zbog nedostatka svjetlosti i niskih temperatura. Stoga se zimi ne možemo oduprijeti masnoj i slatkoj hrani koja je kalorična. No, problem nastaje kada nam zbog ovih namirnica opadne šećer u krvi zbog čega imamo potrebu za dodatnom hranom kako bismo nadomjestili nedostatak energije.

Jedemo isto, ali se svejedno debljamo

Istraživači poručuju da nedostatak vitamina D (vitamin sunca) može utjecati na našu težinu zimi. Tijelu je potrebna sunčeva svjetlost kako bi sintetiziralo vitamin D, a zimi je veoma malo prirodne svjetlosti. Istraživanja pokazuju da ljudi sa niskim nivoom vitamina D pohranjuju više masti.

Studije pokazuju nedostatak vitamina D kod pretilih i osoba sa prekomjernom težinom. Jedite više ribljih proizvoda kako biste spriječili ovaj problem.

Za sve je kriv TV

Djelimično ste upravu. Tokom ljetnih mjeseci stalno smo vani, uživamo u šetnjama i drugim aktivnostima. No, s dolaskom hladnijih mjeseci sve teže izlazimo iz kuće, a sjedenje na kauču nas potiče na razmišljanje o hrani. Stručnjaci preporučuju da počnete voditi dnevnik prehrane i dobro promislite prije nego što stavite zalogaj u usta.