Ne žele intimnost s partnerom
4

Zašto su žene ravnodušnije tokom plodnih dana

Klix.ba
Prema novoj studiji koju je proveo Univerzitet California u Los Angelesu, dame koje su se skrasile uz gospodina Stabilnog i gospodina Lovatora nisu toliko zainteresovane za seks sa svojim partnerom tokom plodnih dana, za razliku od žena koje su sa seksualno poželjnijim partnerom.

To nije iznenađujući rezultat, mada su neke studije u kojima su rađena istraživanja o reprodukciji pokazala kako žene više privlače muškarci koji su stabilni u finansijskom smislu, kada razmišljaju o zajednici u kojoj će osnovati porodicu, nego atraktivni muškarci.

Ali ova posljednja studija o heteroseksualnim partnerima pokazuje kako je seksualna privlačnost adut stabilnosti veze.

"Žene različito ocjenjuju svoju vezu u različitim vremenskim razdobljima ciklusa i na njihovu ocjenu utječe to koliko ih seksualno privlači partner", rekao je jedan od autora studije Martie Haselton.

U istraživanju je učestvovala 41 žena u dugoj vezi kako bi ispitali njihovo ponašanje tokom perioda ovulacije. Istraživači su tražili od žena da ocijene seksualnu privlačnost koju osjećaju prema svom partneru na osnovu pitanja poput "Šta mislite koliko je vaš muškarac poželjan drugim ženama kao partner na kratke staze ili u seksu, poredeći s većinom muškaraca?" Žene su odgovarale i na pitanja o održivosti njihove veze s dugogodišnjim partnerom.

Pitanja su postavljana u dva perioda tokom ciklusa ovulacije: tokom plodnih dana prije same ovulacije i tokom dana niske plodnosti.

Na pitanja o kvalitetu veze, žene su odgovorile isto oba puta, ali kada su ih pitali koliku bliskost su osjećale prema svom partneru, žene koje su bile sa manje atraktivnim partnerima izjavile su kako nisu željne intimnosti te da su prema svojim partnerima ravnodušnije kada su u plodnim danima. Suprotne izjave od njih imale su žene koje su sa atraktivnim muškarcima.

U drugom dijelu studije istraživači su proveli eksperiment na 67 ispitanika. Od žena je traženo da ocijene koliko ih iritiraju neke karakterne crte partnera, poput neraspoloženja, djetinjastog ponašanja ili nepromišljenosti. Žene koje su bile s manje atraktivnim muškarcem izjavile su kako ih partnerovo ponašanje više nervira tokom plodnih dana nego inače.

Srećom, psihičko nezadovoljstvo žena ne traje dugo. Prema istraživanju, iako žene tokom plodnih dana više kritikuju svoje prtanere, to ne utječe na njihova osjećanja prema partnerima.