Zdravlje
0

Zaštitite oči prilikom korištenja kompjutera

Sarajevo-x.com
Budući da većina nas provodi sate i sate ispred kompjuterskog monitora, ne bi bilo loše zaštititi oči od mogućih oštećenja. U nastavku možete saznati nekoliko korisnih savjeta o zaštiti očiju prilikom korištenja kompjutera, koje smo za vas pronašli na Internetu.

Svakih sat vremena iskoristite pet minuta da odmorite oči, tako što ćete se odmaknuti od kompjutera i skrenuti pogled što dalje od kompjuterskog ekrana.

Samo sklopite oči na nekoliko minuta, ukoliko vaš posao zahtijeva dugotrajno unošenje ili pregled podataka na kompjuteru.

Između vaših očiju i kompjuterskog monitora neka uvijek bude razmak od 40 do 70 cm, mada mnogima savršeno odgovara udaljenost od 50 do 60 cm.

Gornji dio monitora odmaknite od sebe pod uglom od 10 do 20 stepeni. Većina kompjuterskih monitora se može pomjerati kako biste monitor postavili u vama odgovarajući položaj.

Pozicionirajte kompjuterski ekran pod odgovarajućim uglom prema izvoru svjetlosti.

Kompjuterski monitor održavajte čistim, nedopustivi su slojevi prašine i otisci prstiju.

Svakako koristite podesivu stolicu, koja će vam omogućiti da sjedite pod odgovarajućim uglom i na odgovarajućoj udaljenosti od kompjuterskog monitora.

Neka vaša radna površina bude visoka otprilike 66 cm.

Koristite odgovarajuću veličinu slova.