{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapanjujuća mapa: Stopa depresije širom svijeta

7.11.2013. u 20:52
0
47
Zapanjujuća mapa: Stopa depresije širom svijeta
0
Zapanjujuća mapa: Stopa depresije širom svijeta
Na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi ljudi pate od depresije više nego igdje drugo na svijetu, navodi se u novoj studiji naučnika sa australskog Univerziteta Queensland. U tim regijama depresija ljudima oduzima godine života.
U studiji objavljenoj ove sedmice u žurnalu PLOS Medicine navodi se da su korišteni podaci o rasprostranjenosti, učestalosti i trajanju depresije. Otkriveno je da je depresija drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu ima više od četiri posto svjetske populacije.

U mapi koja je prikazana istaknuto je koliko stanovništva u svakoj zemlji pati od depresije, odnosno ima dijagnozu kliničke depresije. Jasno je da u zemljama u kojima je razvijenija svijest o ovoj pojavi i koje imaju lakši pristup ustanovama koje to liječe postoje i podaci o višoj stopi depresije. Zemlje u kojima vladaju tabui protiv poremećaja u mentalnom zdravlju također imaju zabilježenu nižu stopu depresije.

Također je bitno istaći da u siromašnim zemljama ne postoje pouzdane ankete o depresiji, te su istraživači bili primorani procjene zasnivati na statističkim modelima regresije.

I pored svega ovoga, njihova otkrića su značajna i često iznenađujuća.

Više od pet posto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, Subsaharskoj Africi, Istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa je zabilježena u Istočnoj Aziji, u Australiji i Novom Zelandu te Jugoistočnoj Aziji.

Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije ima u Afganistanu, a najmanje u Japanu. Bosna i Hercegovina se nalazi među zemljama u kojima ovaj problem nije toliko izražen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: