|

Zagađenje zraka i njegov uticaj na zdravlje

Zagađenje zraka i njegov uticaj na zdravlje
0
S
Sponzoirani članak
24.12.2015. u 16:54
0
komentara
0

dijeljenja
Zagađenje zraka i njegov uticaj na zdravlje Foto:Arhiv/Klix.ba
Antioksidansi pružaju organizmu zaštitu od štetnih spojeva iz zagađenog zraka.
Zrak je jedan od faktora okoliša s najvećim uticajem na ljudsko zdravlje. Zrak udišemo neprestano, a njegovo zagađenje se u većini slučajeva osjeti odmah te ga je nemoguće ignorisati. Zrak ima presudan uticaj na kvalitet života pa ne čudi velik interes javnosti za kvalitet zraka, kao ni veliko nezadovoljstvo u situacijama kada je taj kvalitet narušen, kao što je slučaj u većini gradova u našoj zemlji u posljednje vrijeme.

Prema izvještaju Evropske agencije za okoliš, u 2010. godini 21% urbanog stanovništva je bilo svakodnevno izloženo koncentracijama lebdećih čestica iznad dozvoljenih granica, a 97% stanovništva je bilo izloženo koncentracijama ozona iznad koncentracija koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.
Zagađenje zraka jedan od najvećih javnozdravstvenih problema na lokalnom i globalnom nivou sa dalekosežnim posljedicama na zdravlje i kvalitet života stanovništva. Izvori zagađenja zraka su mnogobrojni a uključuju energetski sektor, transport, industriju, otpad i domaćinstva.

U našoj zemlji najveći zagađivači su domaćinstva koja se zagrijavaju na fosilna goriva i izduvni gasovi iz automobila. Među tvarima koje se mogu naći u zagađenom zraku najvažnije su: lebdeće čestice, ozon, dušikov oksid, sumpor dioksid, amonijak i ugljični monoksid.

Zagađenje zraka povezano je s cijelim nizom zdravstvenih problema, od blagih do teških , od akutnih do hroničnih. Tako naprimjer ozon, lebdeće čestice, azot dioksid i sumpor dioksid mogu izazvati probleme sa disanjem, iritaciju očiju, nosa i grla. Pored toga mogu izazvati astmu, smanjenu funkciju pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zloćudne bolesti. Zagađen zrak može izazvati iritaciju sluznice disajnih puteva te povećati mogućnost za nastanak bakterijskih i virusnih infekcija.

Pomozite organizmu da se izbori sa štetnim spojevima kao što su već spomenuti sumpor dioksid, ozon, ugljen monoksid i dioksid itd. koji u krvotok dospijevaju putem pluća. Pomoći organizmu možete pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima i biološki aktivnim spojevima kao što su antioksidansi.
Antioksidansi su spojevi koji štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala, bilo da oni nastaju u organizmu ili potiču iz vanjske sredine. Jedan dio slobodnih radikala potiče iz zagađenog zraka kojem smo u posljednje vrijeme konstantno izloženi. Slobodni radikali se dovode u vezu s nastankom velikog broja oboljenja kao što su zloćudna oboljenja, hronična plućna oboljenja te bolesti srčanožilnog sistema.

Altioks® sadrži 200 mg alfa lipoinske kiseline i idealan je antioksidans, dodatak prehrani. Altioks® pomaže uklanjanju teških metala iz organizma, kao što su živa i olovo, pokazuje protuupalno djelovanje, te pomaže u obnavljanju drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E, te glutation. Altioks® je namijenjen svim osobama starijim od 40 godina,te odraslim osobama sa štetnim životnim navikama kao što su: pušenje, konzumacija nekvalitetne hrane (junk food), alkohol, zagađeni zrak i voda, fizičko opterećenje, UV i druga zračenja, jer dokazano prevenira narušavanje zdravlja kod navedenih stanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.