{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabranom reklamiranja hrane protiv pretilosti

23.3.2013. u 19:23
13
5
Zabranom reklamiranja hrane protiv pretilosti
13
Zabranom reklamiranja hrane protiv pretilosti
Kako bi se izborili sa sve većim problemom pretilosti kod djece i adolescenata, grupa kanadskih istraživača predlaže zabranu bilo kakavog reklamiranja hrane i pića usmjerenog na mlađe od 17 godina.
Istraživači Univerziteta u Alberti nedavno su u listu Public Health Policy objavili svoje preporuke koje ukazuju na činjenicu kako je reklamiranje hrane proteklih godina dovelo do povećanja broja pretile djece. Prošlog septembra kanadski statističari su saopćili kako je 31 posto djece u Kanadi, u dobi između pet i 17 godina, pretilo.

Istraživači su na preporukama radili sa vodećim svjetskim stručnjacima za pretilost, a navode kako su brojne studije pokazale vezu između reklamiranja nezdrave hrane i pretilosti. Također, primjetili su i da reklamiranjeznatno utječe na izbor hrane kod djece.

Zbog toga su počeli da se zalažu za zabranu bilo kakvog reklamiranja hrane i pića kanadskim maloljetnicima. Smanjena izloženost reklamama nezdrave hrane nije jedino rješenje, ali istraživači tvrde da vjeruju kako će pomoći donošenju odluka povoljnijih za zdravlje.

Derek Nighbor, viši potpredsjednik udruženja Food and Consumer Products of, koje zastupa kanadske proizvođače, tvrdi kako su ovakve vrste zabrane isuviše nezgrapne i teške za sprovesti.

"Reklamiranje je samo jedan dio čitavog niza pitanja koja utječu na dječiju prerilost, koja je kompleksan problem", rekao je Nighbor.

Bilo je prilično teško za zdravstvene stručnjake da donesu zaključke o sveukupnom utjecaju zabrane reklamiranja hrane. Težina je komplikovan problem, a trendovi na pretilost u djetinjstvu utječu mnogo više od reklama za zašećerene žitarice ili obrok sa visokim udjelom masti.

U Quebecu, gdje su reklame namijenjene djeci mlađoj od 13 godina zabranjene, konzumacije brze i nezdrave hrane je najniža u Kanadi, dok je sveukupna konzumacija voća i povrća najviša u zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: