{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana solarija za maloljetnike

S
18.9.2008. u 17:40
0
1
Zabrana solarija za maloljetnike
0
Zabrana solarija za maloljetnike
Ljekari su, nakon bezbrojnih analiza efekata ultraljubičastog zračenja na kožu tokom čovjekovog djetinjstva i mladosti, pronašli jasne dokaze o povezanosti ovih efekata s rakom kože u starijoj dobi života. Pošto su dosad naišli na ignoriranje ovih ozbiljnih činjenica, ljekari su javno apelirali na donošenje zakona koji će zabraniti upotrebu solarija maloljetnicima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ljekari s londonske medicinske škole St. George i njihove kolege iz Centra za istraživanje raka iz američkog velegrada Bostona predložili su da umjetno sunčanje u solariju bude zakonom zabranjeno za maloljetnike.

"Svako izlaganje kože pretjeranom UV zračenju direktno uništava kožu i ne postoji izraz 'sigurno sunčanje'. Ljudi koji koriste solarij imaju 75 % više šanse da obole od raka kože, ali čini se da se ove stvari uzalud ponavljaju", kažu ljekari.

Sve više mladih u dobi od 15, 16 godina posjećuje salone sa solarijima, a istraživanje je pokazalo da je samo u Velikoj Britaniji u prošloj godini 150.000 mladih ispod 16 godina posjetilo solarij radi preplanulog tena i ljepšeg izgleda, otkriva Telegraph.

Broj oboljelih od raka kože se od 80-ih godina prošlog vijeka u svijetu gotovo utrostručio, a žene imaju veće šanse da obole od ove zloćudne bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: