SAD
0

Za pogrešno diagnosticiran HIV odšteta 2,5 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Žena kojoj je doktorica prije devet godina pogrešno dijagnosticirala HIV, od kojeg zapravo nije oboljela, dobila je naknadu u iznosu od 2,5 miliona dolara zbog zdravstvenih i psihičkih problema koje je zadobila koristeći bespotrebne lijekove.

U tužbi koju je Audrey Serrano digla protiv doktorice koja joj je uspostavila pogrešnu dijagnozu prije devet godina, sud je donio odluku o odšteti u iznosu od 2,5 miliona dolara.

Lijekovi koje je Serrano uzimala tokom devet godina prouzrokovali su joj strašne fizičke i psihičke probleme kao što je opća slabost, zapaljenje crijeva, depresiju i gubitak apetita.

"Sada ću završiti školu i pokušati pomoći drugima. Naći ću drugog doktora koji će me liječiti", izjavila je Serrano za Associated Press.

"Doktorica koja je liječila moju klijenticu je u nekoliko navrata odbila uraditi konačne testove iako analiza krvi Serrano nije pokazivala prisutnost HIV-a., rekao je advokat Serrano, David Angueira.

Doktorica Kwan Lai je na sudu izjavila kako joj je Serrano rekla da je radila kao prostitutka te da je imala partnera koji je bolovao od side. Dodala je i da je Serrano imala simptome koji su upućivali na zaraženost HIV-om.

Serrano je negirala njene navode osim o tome da je njen partner bio pozitivan na testiranju za HIV.