Istraživanje
0

Voće poboljšava plodnost muškaraca

Sarajevo-x.com
Konzumiranje voća povećava plodnost muškaraca, otkrili su istraživači u Centru za plodnost u Sao Paolu u Brazilu. Nova studija je testirala 250 zdravih mladića, a rezultati su pokazali da su, oni koji su redovno jeli voće, imali kvalitetniju koncentraciju zdrave sperme.

Vođa istraživanja, profesor Edson Borges rekao je da je odavno poznato da žensku plodnost narušava gojaznost, ali nikako nisu mogli otkriti šta je to što poboljšava reproduktivne sposobnosti muškaraca.

"Pretilost i unos jedinica alkohola su bili glavni krivci za žensku neplodnost, međutim ovo istraživanje pokazuje da je unos voća dobar za muškarce koji žele potomstvo", rekao je Borges, prenosi Marie Claire.

Alkohol negativno utječe na plodnost oba pola. Lynn Westphal, naučnica koja je također radila na projektu, je rekla da se nada da će ovi rezultati motivisati muškarce da stvaraju zdravije navike kada je u pitanju ishrana i da što više konzumiraju voće.

"Doduše, iskreno se nadam da parovi koji imaju problema sa plodnošću razumiju da je pored pravilne ishrane i izbjegavanja alkohola i duhana, najvažnije boriti se protiv stresa", dodala je Westphal.