Zdravlje
0

Vještački mjehur pomoći će pacijentima sa pokidanom kičmenom moždinom

Klix.ba
Britanski istraživači osmislili su uređaj koji može vratiti funkcije mokraćnog mjehura pacijentima sa pokidanom kičmenom moždinom, a uspješno je testiran na životinjama.

Oštećenje moždine dovodi do gubitka kontrole nad mokraćnim mjehurom i njegovim sadržajem. Studija objavljena u listu Science Translational Medicine prikazala je uređaj koji očitava preostale nervne signale i koristi ih za kontrolisanje organa.

Gubitak funkcije mjehura i crijeva, kao i seksualnih funkcija nakon povrede kičmene moždine pacijenti prikazuju kao nešto što najviše utječe na kvalitet njihovog života.

Kada je kičmena moždina oštećena, signali iz mokraćnog mjehura ne mogu stići do mozga i obratno. Istraživači Univerziteta u Cambridgeu došli su do rješenja koje koristi preostale nerve oko mjehura. Elektrode omotane oko nervnih spletova mogu protumačiti signale o punjenju mjehura te stimuliranjem drugih nervnih spletova mogu izazvati kontrakcije i spriječiti nekontrolisano pražnjenje mjehura.

Proces je uspješno testiran na pacovima, dok se za upotrebu na ljudima mora poraditi na smanjenju veličine opreme. Istraživači navode kako njihov finalni cilj nije uređaj, već regenerisanje kičmene moždine i njenih funkcija.