Zdravlje
9

Nova nada za oboljele od Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Britanski naučnici saopćili su kako su na miševima uspješno testirali lijek koji bi mogao pomoći u borbi protiv Alzheimerove, Parkinsove i drugih bolesti koje na sličan način pogađaju mozak.

Iako je još uvijek u svojoj ranoj i eksperimentalnoj fazi, lijek blokira poremećaje u odbrambenom sistemu mozga, koji obično izazivaju neurodegenerativne bolesti. Veliki broj ovih bolesti počinje nagomilavanjem proteina u mozgu.

Mozak na to odgovara pokretanjem odbrambenog mehanizma UPR, koji ćelijama naređuje obustavljanje proizvodnje novih proteina, kako se problem ne bi pogoršao. Nagomilavanje izobličenih proteina sprječava UPR da se isključi, što rezultira time da se normalni proteini, ključni za opstanak moždanih ćelija, također ne proizvode. Neuroni počinju odumirati, a ne zamjenjuju se, a bolest napreduje.

Britanski istraživači testirali su lijek koji djeluje kao ključna tačka pri isključivanju UPR-a, enzimu zvanom PERK, koji pomaže proizvodnju proteina.

Lijek je, pod laboratorijskim imenom GSK2606414, proizvela farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, a testiran je na 29 miševa oboljelih od neurodegenerativnih bolesti.

Naučnici Univerziteta u Leicesteru saopćili su kako su oduševljeni uspjehom, ali da ih čekaju još godine testiranja. Ipak, uspjeli su da otvore put stvaranju zaštite od gubitka moždanih ćelija.