|

Vitamini C i E ne sprečavaju srčani udar

Vitamini C i E ne sprečavaju srčani udar
0
F
FENA
10.11.2008. u 19:25
0
komentara
0

dijeljenja
Vitamini C i E ne sprečavaju srčani udar
Vitamini C i E kao dodaci prehrani ne smanjuju rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, među kojima su srčani i moždani udar. Rezultati su to osmogodišnjeg istraživanja američkih znanstvenika u kojem je sudjelovao 14.641 liječnik prosječne životne dobi od 64 godine.
Oba vitamina su antioksidansi i dosad je bilo poznato kako štite organizam od štete koju mu nanose slobodni radikali. U više je navrata i dokazano da osobe koje konzumiraju voće i povrće bogato spomenutim vitaminima, rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, raka i nekih drugih bolesti.

No studija kojom se željelo ustvrditi učinak redovitog konzumiranja vitamina C i E u prevenciji srčanih bolesti, pokazala je da kod liječnika koji su uzimali vitamine, nije bilo nikakve značajnije razlike u zdravstvenom stanju od skupine liječnika koji su uzimali placebo pripravke.

Neovisno o rezultatima studije, prema preporukama liječnika, ljudi bi i dalje trebali zadržati zdrave prehrambene navike, redovito vježbati i kontrolirati rizične faktore poput visokog kolesterola i viskog krvnog tlaka. Naime, sve navedeno pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.