Zdravlje
0

Vitamini C i E ne sprečavaju srčani udar

FENA
Vitamini C i E kao dodaci prehrani ne smanjuju rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, među kojima su srčani i moždani udar. Rezultati su to osmogodišnjeg istraživanja američkih znanstvenika u kojem je sudjelovao 14.641 liječnik prosječne životne dobi od 64 godine.

Oba vitamina su antioksidansi i dosad je bilo poznato kako štite organizam od štete koju mu nanose slobodni radikali. U više je navrata i dokazano da osobe koje konzumiraju voće i povrće bogato spomenutim vitaminima, rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, raka i nekih drugih bolesti.

No studija kojom se željelo ustvrditi učinak redovitog konzumiranja vitamina C i E u prevenciji srčanih bolesti, pokazala je da kod liječnika koji su uzimali vitamine, nije bilo nikakve značajnije razlike u zdravstvenom stanju od skupine liječnika koji su uzimali placebo pripravke.

Neovisno o rezultatima studije, prema preporukama liječnika, ljudi bi i dalje trebali zadržati zdrave prehrambene navike, redovito vježbati i kontrolirati rizične faktore poput visokog kolesterola i viskog krvnog tlaka. Naime, sve navedeno pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.