Zdravlje
0

Vitamin C pomaže u borbi protiv raka

Sarajevo-x.com
Američki naučnici su u utorak objavili rezultate svojih najnovijih istraživanja prema kojima se vitamin C pokazao kao moćno oružje u borbi protiv nekih od najubojitijih oblika raka. Naime, otkriveno je da jake doze vitamina C mogu prepoloviti širenje ćelija tumora mozga, jajnika i pankreasa.

Stručnjaci vjeruju da vitamin C aktivira produkciju hidrogen peroksida unutar tijela. Ova hemikalija, koja se inače koristi za izbjeljivanje kose, također ubija ćelije tumora bez oštećivanja zdravog tkiva. Drugim riječima, nova terapija bi bila bezbolna, te ne bi izazivala mučninu i opadanje kose, kao što se to inače dešava kod postojećih terapija za pacijente oboljele od raka.

Tim naučnika sa Instituta za zdravlje u Marylandu proučavao je učinke injekcija vitamina C koje su ubrizgavali miševima oboljelim od tumora mozga, jajnika ili pankreasa. U roku od nekoliko dana rast tumora se smanjio za 53 posto, a kod miševa s tumorom na mozgu, bolest se potpuno prestala širiti.

Kada su primijenili isti tretman na ćelije tumora koje su uzgajali u laboratoriji, vitamin C je napao tri četvrtine ćelija tumora. Pri tome je ostavio netaknute zdrave ćelije što je jasan znak da ovaj tretman nema nikakvih popratnih efekata.

Istraživači su izjavili da bi njihovi rezultati trebali pobuditi zanimanje za kombiniranje vitamina C s postojećim lijekovima protiv raka.

Kako saznaje Daily Mail, ranije se vitamin C nije pokazao djelotvornim, jer je korišten u obliku tableta, zbog čega je eliminiran iz organizma. Kada se daje u obliku injekcije izbjegava se njegovo prirodno čišćenje iz organizma.

U svakom slučaju stručnjaci tvrde da je potrebno obaviti još detaljnija istraživanja prije nego što je moguće konačno zaključiti da su injekcije vitamina C odgovarajuća terapija za osobe oboljele od raka.