Dan srca
7

Više od hiljadu "pobjednika" na tradicionalnom dječijem krosu u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Fizička aktivnost najbolja je prevencija bolesti srca poruka je tradicionalne kros utrke koju u Mostaru za djecu mostarskih obrazovnih institucija organiziraju Sportski savez grada Mostara i Udruženje kardiologa BiH. Učestvovalo je više od hiljadu takmičara.

Emir Fazlibegović, cijenjeni mostarski kardiolog i predsjednik Udruženja kardiologa BiH, kaže kako već dugi niz godina organiziraju ovu manifestaciju u kojoj djeca daju primjer kako se treba odnositi prema svom srcu.

"Nedavno sam se vratio sa Svjetskog kongresa kardiologa iz Minhena gdje je prikazana studija da je fizička aktivnost neophodna svakom čovjeku, i bolesnom i zdravom. Čak i oni sa srčanom slabošću četvrtog stepena, kad su samo u krevetu, treba da rade vježbe. Predloženo je da nikome ne poklanjamo svoj dnevni odmor, sedmični i godišnji odmor, jer je to prevencija kardiovaskularnih bolesti", kazao je doktor Fazlibegović.

Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara, kaže kako u tradicionalnom krosu uz vrtiće učestvuju 22 osnovne i 19 mostarskih srednjih škola, te kako je takav interes da se prijavi i više učesnika nego su dodijeljene kvote školama.

"Ponosni smo da imamo više od hiljadu učesnika, takmičarski je karakter, ali pobjednici su svi. Danas je Dan srca, naši najmlađi sugrađani pokazuju kako treba da se odnosimo prema svom srcu, te svojim primjerom daju poticaj svim onim slučajnim prolaznicima koji će ih vidjeti da se aktiviraju u svojoj fizičkoj aktivnosti, sve zbog svog zdravlja", izjavio je Šuta.

U toku obilježavanja Dana srca u Mostaru jučer su svoju kros utrku trčala djeca s posebnim potrebama, a sutra u devet sati s španskog trga kreće Šetnja za zdravlje do Velikog i Malog kuka, na koju su pozvani svi građani.