{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Verbalna sugestija utiče na promjer srčanih arterija

F
20.9.2011. u 19:07
0
1
Verbalna sugestija utiče na promjer srčanih arterija
0
Verbalna sugestija utiče na promjer srčanih arterija
Jednostavna sugestija da će tretman smanjiti bol u grudima, ne samo da može da zaista dovede do smanjenja tog bola, nego i da izazove promjene u srčanim arterijama, utvrdili su njemački stručnjaci s Tehničkog univerziteta u Minhenu.
Istraživači su polovini od 30 pacijenata, nad kojima je upravo obavljana procjena bola u grudima, saopćili kako će dobiti infuziju koja će taj bol ublažiti, pri čemu im je dat samo nedjelotvorni slani rastvor, prenosi Reuters.

Ti ispitanici su u prosjeku poslije dobijene infuzije izjavljivali da se bol smanjio, što i nije bilo neočekivano. Međutim, na iznenađenje minhenskog tima, kod ovih pacijenata je utvrđeno i malo, ali uočljivo sužavanje krvnih arterija.

Kod ispitanika iz kontrolne grupe, kojima nije ništa rečeno o djejstvu infuzije, reakcija je bila upravo suprotna. Oni su prijavili blago pojačavanje bola, a srčane arterije su im se malo proširile.

Minhenski tim za reakciju krvnih sudova ispitanika je ponudio biološko objašnjenje. Naime, kod zdravih ljudi (a prethodno je utvrđeno da kod ispitanika ne postoji nikakvo začepljenje, odnosno srčani problem), koji su pod stresom, nervni sistem podstiče širenje krvnih sudova, kako bi se pojačala cirkulacija i tako podmirile potrebe organizma. Kada se stres smanji, krvni sudovi se malo sužavaju jer se srce smiruje i krv se manje pumpa.

Kod osoba oboljelog srca, reakcija može da bude suprotna - stres može da izazove suženja srčanih artertija.

Najveće iznenađenje u ovom istraživanju predstavlja činjenica da samo psihološka intervencija, odnosno verbalna sugestija može da utiče na promjer krvnih sudova, ističe njemački tim.

Zasad još nije jasan značaj ovog otkrića, niti da li će ono imati implikacija na liječenje srčanih bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: