Veliko evropsko priznanje za BiH i doktoricu Helppikangas sa Dermatologije KCUS-a

Veliko evropsko priznanje za BiH i doktoricu Helppikangas sa Dermatologije KCUS-a
442
F
FENA
21.10.2019. u 13:30
11
komentara
442

dijeljenja
Veliko evropsko priznanje za BiH i doktoricu Helppikangas sa Dermatologije KCUS-a
Predsjednica Euromelanoma BiH mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas sa Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dobitnica je vrijednog priznanja na 26. kongresu Evropske akademije dermatovenerologa koji je nedavno održan u Madridu.
Na kongresu koji je okupio više od 12.000 učesnika iz cijelog svijeta održana je ceremonija povodom 10. godišnjice Euromelanoma kampanje, gdje su bili predsjednici Euromelanoma svih zemalja Evrope.

Tokom prezentacije rada i rezultata ostvarenih tokom 10 godina, a od svih zemalja učesnica nagradu je dobila BiH, odnosno predsjednica Euromelanoma BiH, mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas sa Klinike za kožne i spolne bolesti KCUS-a, a nagradu su uručili predsjednica Euromelanoma iz Brisela prof. Veronique del Marmol i Aimilios Lallas iz Grčke, generalni sekretar Internacionalog udruženja za Dermoskopiju."Moram priznati da su dermatolozi uložili mnogo rada i truda tokom ovih godina u prevenciji i ranom dijagnosticiranju kožnih karcinoma osobito najagresivnijeg u humanoj patologiji - melanoma. Promijenili smo svijest ljudi u negativnom učinku UV zračanja kome se izlažemo skoro svakodnevno. Naučili smo građanstvo kako se zaštiti i brinuti o svojoj koži, kao i redovnim samopregledima svojih madeža i ranom uočavanju promjena na njima", kazala je dr. Helppikangas za Fenu.

Po njenim riječima, ekspertna grupa za dermoskopiju svojim svakodnevnim radom, a posebno tokom kampanje kad pruža besplatne preglede mladeža i lezija sumnjivih na karcinom kože, dijagnosticirala je u ranom stadiju na desetine hiljada njih i samim tim spasila živote."Zahvalila bih se svim dermatolozima u BiH koji rade u ovoj kampanji, a posebno bih se zahvalila prof. Sebiji Izetbegović koja je podržala i prepoznala važnost ove kampanje te je Klinički centar postao najveći centar u BiH za dermoskopiju i ranu detekciju kožnih karcinoma. Nagradu koju smo dobilI", ručni dermoskop sa kamerom sigurno će pomoći ekspertnoj grupi i u daljem radu i spašavanju života - kazala je dr. Helppikangas za Fenu.

Ove godine je kampanja bila usmjerena na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, a dr. Helppikangas je na kraju najavila da će sljedeće godine također obuhvatiti jednu posebnu populaciju - aktivne sportiste koje treniraju na otvorenom.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...