{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Važnost cinka u ljudskom organizmu

Klix.ba
11.2.2019. u 14:35
34
Važnost cinka u ljudskom organizmu
34
Važnost cinka u ljudskom organizmu
Najpoznatija uloga cinka je u pravilnom funkcionisanju imunog sistema. Brojna istraživanja pokazuju da upravo cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma prehlade, o čemu u nastavku pojašnjava magistrica farmacije, Goga Peulić.
Cink je esencijalni mineral neophodan za odvijanje brojnih fizioloških procesa i metaboličkih reakcija u organizmu i neophodan je za aktivnosti preko 100 enzima. Često ga zovu "menadžer metabolizma", jer podržava imunitet, ima ulogu u sintezi proteina i potreban je za normalan rast i razvoj.

Ljudsko tijelo sadrži oko 2 grama cinka koji je najzastupljeniji u mišićima, kostima, jetri, pankreasu, bubrezima, koži, leukocitima, te tkivu prostate. Neophodno je da ga svakodnevno unosimo, jer organizam ne posjeduje razvijen sistem za njegovo skladištenje. Crveno meso, morska hrana (školjke, rakovi), lješnjaci i integralne žitarice imaju najveći sadržaj cinka.Cink ima važnu ulogu u imunom odgovoru organizma, te direktno sprječava vezivanje i širenje rinovirusa u sluznici nosa i usta i tako suzbija upalu. Zbog toga, ovaj mineral je najzastupljeniji u prevenciji prehlade.

Prednost se daje cinku u obliku tableta za žvakanje, jer se smatra da se tako cink duže zadržava u ustima, ima duži kontakt sa virusima i ispoljava bolje djelovanje.
Kako pojašnjava magistrica, analizom Cohrane baze podatka, zaključeno da je cink (u obliku pastila ili sirupa) koristan u smanjenju trajanja i ozbiljnosti prehlade kod zdravih ljudi kada se uzima u roku od 24 sata od pojave simptoma.

Pored jačanja imuniteta, cink se često upotrebljava i u terapiji dijareje, a koristan je i za brže zarastanje rana. Doprinosi očuvanju zdravlja prostate, a uspješno se primjenjuje kod osoba koje imaju akne, ulkus kruris, ADHD, virus herpes simplex, kao i kod nekih vrsta anemija. Imunocink tablete za žvakanje predstavljaju optimalnu kombinaciju vitamina C i cinka prilagođenu dozom djeci i odraslim osobama.

Deficit
Deficit cinka može izazvati zaostatak u rastu, gubitak apetita, slabost imunog sistema i skolonost infekcijama. Također, može dovesti do gubitka kose, dijareje, usporenog polnog sazrijevanja, impotencije ili oštećenja očiju i kože. Gubitak težine, usporeno zarastanje rana, promjene u čulu ukusa mogu takodje da se jave.

S druge strane cink podržava normalan rast i razvoj fetusa tokom trudnoće, kao i tokom djetinjstva i adolescencije, neophodan je za održavanje čula mirisa i ukusa i veoma značajan za sintezu proteina i ostalih gradivnih materija.

Osobe koje se često suočavaju sa deficitom cinka su: sportisti, adolescenti, starije osobe, vegetarijanci, dijabetičari, osobe sa oboljenjima probavnog trakta, vegetarijanci, kao i osobe izložene psihičkom i fizičkom stresu, te djeca sklona čestim infekcijama, a posebno djeca koja kreću u kolektiv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: