{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vampirski" lijek protiv ćelavosti

6.5.2013. u 11:31
26
7
"Vampirski" lijek protiv ćelavosti
26
Mnogi ćelavi muškarci učinili bi gotovo sve da ponovo imaju bujnu kosu. Ipak, najnoviji lijek mogao bi biti prilično bolan. Naučnici su uspjeli "vratiti" kosu pacijentima ubrizgavajući im injekcije njihove vlastite krvi u tjeme.
Ovakav "vampirski" tretman stimulira nove matične stanice ispod kože, što pomaže ponovnom rastu kose, tvrde naučnici.

Injekcije trombocitima bogate plazme (PRP), izvučene iz krvi pacijenata, već se koriste u borbi protiv starenja lica i ruku, piše Sunday Telegraph.

U posljednjem istraživanju Međunarodne fondacije za istraživanje kose, talijanski Univerzitet u Bresciji i izraelski Hebrejski univerzitetski medicinski centar su radili sa 45 pacijenata koji imaju alopeciju areatu, što pogađa oko dva posto populacije.

Pacijentima su ubrizgavane injekcije u jednu polovinu glave. Nekima je ubrizgavan PRP, nekima tradicionalna steroidna krema, dok su ostali dobili placebo. Pacijenti su primali terapiju tri puta mjesečno, a rezultati su pokazali da su injekcije PRP-a dovele do znatnog rasta kose na ćelavim dijelovima.

Naučnici se sada nadaju da će uspjeti razviti kremu, kako više ne bi morali koristiti igle.

"Novi tretman mogao bi pomoći u gotovo svim uobičajenim problemima sa kosom. Smatramo da ovako možemo izazvati ponovni rast kose kod ljudi sa androgenom alopecijom i mislimo da je to trenutno najbolji dostupni tretman, pored operacije", izjavio je naučnik Fabio Rinaldi za Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: