Zdravlje
21

Uz pomoć čobana traže lijek protiv raka

Anadolija
Akademski radnici sa Cumhuriyet Univerziteta u turskom gradu Sivasu, koji izučavaju endemsko i aromatično u nastojanju da pronađu lijek protiv raka, koriste praksu i mišljenja seljana, čobana i travara.

Profesor za opću hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Cumhuriyet, prof. dr. Mustafa Turan, u izjavi za agenciju Anadolija otkrio je da ukupno 20 akademskih radnika ovog univerziteta radi na pronalaženju domaćeg lijeka protiv raka.

Pet istraživanja Cumhuriyet Univerziteta prihvatio je međunarodni časopis "Science Citation Index", a posljednje istraživanje o antikancerogenom djelovanju jedne vrste bijelog luka objavljeno na međunarodnoj platformi za diskusije "Global Medical Dicovery".

Turan je istakao kako je glavni cilj akademskih djelatnika Cumhuriyet Univerziteta konačno otkrivanje lijeka protiv opake bolesti koja godišnje u svijetu odnese živote miliona ljudi.

"Proučavamo antikancerogenu aktivnost kod nekih hemikalija i endemskog i aromatičnog bilja. Naš univerzitet je ujedno prvi u Turskoj koji je osnovao labaratoriju ovog tipa", rekao je profesor Turan dodavši da akademski radnici, utvrđujući ciljne biljke za istraživanje, bilježe iskustva i opažanja naroda, odnosno stanovništva ruralnih područja, seljana, čobana i travara. Njihova iskustva su naučnicima od velike koristi.

"Čobani ili ljudi koji se bave stočarstvom u planinskim predjelima puno toga znaju o nekim biljkama. Znaju gdje se tačno nalaze i kako utječu na životinje. Zbog toga mi koristimo praksu seljana i čobana kako bi pronašli lijek protiv raka", rekao je profesor Turan