Zdravlje
0

Uz adekvatnu kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdravo, aktivno i dugo

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je organizirana akcija besplatnog pregleda pacijenata.

Uposlenici Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice vršili su kontrolu šećera u krvi. Odziv pacijenata bio je znatan, a u prvi sat vremena pregledano je oko 40 osoba. Uz pregled, pacijenti su dobili i korisne savjete o toj bolesti.

Dijabetes je stanje u kojem tijelo ima problema s kontroliranjem nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba.

To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa. Postoji više tipova dijabetesa od kojih su najbrojniji dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski (trudnički) dijabetes.

Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su umor, povećana žeđ, često mokrenje, glavobolje, grčevi u nogama, povećana glad.

"Ako se ne liječi, dijabetes može imati ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Uz adekvatnu kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdrav, aktivan i dug život", poručuju stručnjaci.

Šef Odjela za internu medicinu Opće bolnice prim. dr. Dragan Stevanović danas je, na pres-konferenciji, kao mjere prevencije preporučio zdravu ishranu i više kretanja. Kao vid sekundarne prevencije, za one koji su već dobili dijabetes, preporučuje se mijenjanje stila života.

"Izađimo iz automobila, ostavimo po strani kompjutere. Sjetimo se naših planina. Zaboravimo tramvaje, imamo svoje noge. To je prevencija", kazao je dr. Stevanović.

Direktorica Opće bolnice Sebija Izetbegovića kaže da je današnja akcija jedna u nizu koju organizira ta medicinska ustanova, a cilj im je pacijentima omogućiti da što ranije i što brže dođu do prave dijagnoze.

"Dobro je da stalno podsjećamo ljude šta je dobro za njihovo zdravlje i kako je najbolje da čuvaju zdravlje te šta je najbolje da poduzmu ako su već bolesni", kazala je.

Specijalisti prof. dr. Amra Macić-Džanković i prim. dr. Dragan Stevanović održali su predavanje o temi "Dijabetes u trudnoći", za uposlenike bolnice raznih specijalnosti i prenijeli im iskustva o nekim novim mogućnostima u liječenju dijabetesa u trudnoći.

"Dosad je to bila priča samo o inzulinu. Sad možemo govoriti da postoje šanse da uvedemo i neke druge, oralne lijekove", kazao je dr. Stevanović.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a šira javnost nastoji se upozoriti da je vrlo važno otkriti dijabetes na vrijeme.