Zdravlje
0

Uskoro vakcina za prevenciju raka kože?

Sarajevo-x.com
Vakcina za prevenciju jedne od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, raka kože, mogla bi biti dostupna u narednih pet godina, tvrdi jedan od vodećih svjetskih naučnika, zahvaljujući kome je danas već nekoliko miliona mladih djevojaka vakcinisano protiv raka grlića maternice.

Profesor Ian Frazer, koji je zajedno sa svojim timom naučnika sa Univerziteta u Queenslandu razvio prvu vakcinu protiv raka grlića maternice, sada tvrdi kako je samo korak od razvoja prve vakcine protiv raka kože, koji ubija ovisnike o suncu i preplanulom tenu.

Kako otkriva britanski Daily Mail, testovi provedeni na životinjama otkrili su da vakcina zaista djeluje. S obzirom da bi testiranja na ljudima trebala početi već sljedeće godine, ugledni profesor, koji je 2006. godine proglašen "Australcem godine", vjeruje kako će nova vakcina moći spasiti hiljade života svake godine.

Nakon što je nekoliko miliona mladih djevojaka već primilo njegovu vakcinu koja bi trebala spriječiti pojavu raka grlića maternice, profesor Frazer sada očekuje da će milioni i milioni djece od 10 do 12 godina starosti širom svijeta uskoro moći primiti njegovu vakcinu protiv raka kože, koja će osigurati da kasnije u životu ne obole od ove smrtonosne bolesti.

Samo u Australiji, koja ima 21 milion stanovnika, svake godine 380.000 osoba oboli od raka kože, a 1.600 slučajeva završi smrću.

Svoj izvanredan projekat u borbi protiv raka kože Ian Frazer, porijeklom iz Glasgowa, u ponedjeljak je predstavio na Australian Health and Medical Research Congressu u Brisbenu.

Čudotvorna vakcina, naime, djeluje tako da cilja uobičajenu kožnu infekciju poznatu kao papiloma virus, od koje boluje većina ljudi, a koja se može zadržati u tijelu i pretvoriti abnormalne stanice u tumor. Pored napada na kožnu infekciju, profesor Frazer i njegov tim također su naporno radili na uništavanju potencijalno kancerogenih stanica.

Kada će se vakcina biti dostupna javnosti svakako zavisi od novih i detaljnijih testova.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da ova vakcina možda neće moći spriječiti pojavu svih oblika raka kože.

"Ovo bi moglo biti revolucionarno otkriće, ali i dalje moramo biti oprezni. Kada je riječ o preventivnoj vakcini za rak grlića maternice, ona može biti djelotvorna u 70 posto slučajeva raka grlića maternice. Vakcina ne može pomoći u borbi protiv preostalih 30 posto oblika raka grlića maternice. Isto je i sa novom vakcinom za rak kože. Zato je najbolja stvar koju možemo učiniti smanjenje rizika smanjenjem naše izloženosti sunčevoj svjetlosti", objasnio je David Currow, izvršni direktor državne agencije Cancer Australia.