|

Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe

Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe
0
S
Sarajevo-x.com
26.12.2011. u 21:13
12
komentara
0

dijeljenja
Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe
Naučnici sa Univerziteta u Missouriju su najavili novu stomatološku bušilicu koja će bezbolnom metodom otkloniti karijes za manje od 30 sekundi. Hi-tech plazma bušilica pojavit će se na tržištu za dvije godine i uzrokovat će samo osjećaj hlađenja kod pacijenta, bez imalo bola.
Naučnici su najavili i nove trajnije plombe koje su kvalitetnije od postojećih i koje traju duže nego prije. Naučnicima koji rade na novom projektu pomažu stručnjaci iz kompanije Nanova koja proizvodi medicinsku opremu.

"Naši testovi pokazuju da će plombe biti bolje, a imat ćemo i bolje bušilice. U stomatologiji se radi o mikromilimetrima i izuzetno sitnim i prefinjenim radovima pa tamo nema greške. Zasad nema zabilježenih neželjenih efekata i uskoro ćemo početi testiranja na ljudskim zubima", rekao je vođa projekta Hao Li.

Od svih stomatoloških procedura, 75 posto čine bušenje i uklanjanje karijesa i stavljanje plombi. Ostale procedure su hirurške ili protetičke. Ukoliko sve bude po planu, plazma bušilice, kojim će stomatolozi raditi, bit će dostupne 2013. godine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...