{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe

S
26.12.2011. u 21:13
0
12
Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe
0
Uskoro nove bezbolne metode otklanjanja karijesa i bolje plombe
Naučnici sa Univerziteta u Missouriju su najavili novu stomatološku bušilicu koja će bezbolnom metodom otkloniti karijes za manje od 30 sekundi. Hi-tech plazma bušilica pojavit će se na tržištu za dvije godine i uzrokovat će samo osjećaj hlađenja kod pacijenta, bez imalo bola.
Naučnici su najavili i nove trajnije plombe koje su kvalitetnije od postojećih i koje traju duže nego prije. Naučnicima koji rade na novom projektu pomažu stručnjaci iz kompanije Nanova koja proizvodi medicinsku opremu.

"Naši testovi pokazuju da će plombe biti bolje, a imat ćemo i bolje bušilice. U stomatologiji se radi o mikromilimetrima i izuzetno sitnim i prefinjenim radovima pa tamo nema greške. Zasad nema zabilježenih neželjenih efekata i uskoro ćemo početi testiranja na ljudskim zubima", rekao je vođa projekta Hao Li.

Od svih stomatoloških procedura, 75 posto čine bušenje i uklanjanje karijesa i stavljanje plombi. Ostale procedure su hirurške ili protetičke. Ukoliko sve bude po planu, plazma bušilice, kojim će stomatolozi raditi, bit će dostupne 2013. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: