Zdravlje
0

Uskoro iskorijenjivanje dječije paralize?

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici su saopštili da bi iskorijenjivanje dječije paralize uskoro moglo da postane stvarnost.

U stručnom medicinskom časopisu "Lancet" objavljeni su rezultati kliničkih ispitivanja nove vrste vakcine u dvije od četiri zemlje u kojima je dječija paraliza još prisutna i ustanovljeno je da je novi lijek doveo do smanjenja broja oboljelih za skoro 95 procenata.

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) doktor Bruce Aylward rekao je za britanski BBC da nova vakcina predstavlja dramatičan uspjeh, koji bi konačno mogao da svijet oslobodi te opake bolesti.

Tokom 20. vijeka od dječije paralize bolovalo je više stotina hiljada ljudi.

Još 1988. godine dječija paraliza bila je rasprostranjena u 125 zemalja svijeta, a danas je prisutna u svega četiri: Indiji, Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu.

Dječiju paralizu izazivaju tri verzije poliovirusa - tip 1, tip 2 i tip 3.

Dosadašnje vakcine su sprečavale sva tri ili samo jedan tip virusa, dok nova vakcina sprječava dva tipa koji su i dalje endemski prisutni u četiri države koje se još nisu izborile sa dječijom paralizom.
Ukoliko dječija paraliza zaista bude iskorijenjena, bit će to drugi sličan primjer u istoriji nakon što je 1979. godine saopšteno da su iskorijenjene velike boginje.