Zdravlje
0

FOTO / Upoznajte hrabru djevojčicu koja gubi kožu

Sarajevo-x.com
Petogodišnja djevojčica iz Velike Britanije ima rijedak genetski poremećaj, te mora nositi zavoje jer gubi svoju kožu 14 puta dnevno, piše "Daily Mail".
Annabelli Whitehouse iz britanskog gradića Sutton Coldfield, West Midlands, dijagnosticirana je ihtioza, koja je dovela do toga da njena koža postaje crvena, bolna i pahuljasta, još od njenog rođenja. Njeni roditelji Sonia i Paul mažu je kremom kako bi stanje bilo koliko-toliko podnošljivo i kako bi koža zamlađivala.

Također, nastoje svoju kćerkicu zaštititi od podsmijeha okrutnih ljudi.

"Jednom kad smo bili na odmoru, vozač taksija je pitao jesmo li Annabelle stavili u mikrovalnu. Drugi su nas čak i optuživali da smo dopustili da izgori od sunca", priča majka Sonia.

"Toliko vremena provodimo svaki dan brinući za našu kćerku da je neshvatljivo kako nas optužuju da smo dopustili da joj se takvo nešto desi", dodaje ona.

Annabella je po rođenju bila prekrivena debelim oklopom od kože, što je zgnječilo njene uši, nos, ruke i noge. Potom je podvrgnuta medicinskom tretmanu, te su njeni roditelji konačno mogli vidjeti kako njihova beba izgleda. No, sad se moraju boriti s poremećajem koji ima.

Annabellini roditelji moraju svakodnevno nanositi kremu sa zavojima na kćerkinu kožu, kako ona ne bi otvrdnula i ispucala, što opet može stvoriti bolne rane. Poređenja radi, prosječna osoba mijenja svoju kožu svaka 23 dana.

"Kad je Annabelle rođena, znali smo odmah da nešto nije u redu. Soba je utihnula, a ja sam mislila da je mrtva u jednom trenutku. Vrlo brzo joj je dijagnosticirana ihtioza od ljekara koji je radio u Africi, i koji se s tim susretao tamo", kazala je Sonia.

Pokazalo se da su Paul i Sonia bili nositelji gena koji uzrokuju ovo stanje, ali su isto tako šanse da njihova djeca dobiju bolest bile tri u milion.

"Bili smo zabrinuti jer nismo znali šta će se dogoditi. I pitali smo se kako će Annabelle ikad ići u školu, naći dečka, imati prijatelje ili živjeti normalan život", priča Sonia.

Devet mjeseci roditelji su svaki sat nanosili kremu na kćerkinu kožu, no nakon poboljšanja hrabroj djevojčici sad su potrebna četiri takva tretmana dnevno. Ipak, njene ruke i lice mažu svakih 30 minuta, jer su oni posebno izloženi.

Uprkos svemu, Sonia i Paul nastoje da Annabelle živi normalno kao i njena osmogodišnja sestra Lydia, koja je zdrava.

Annabelle se danas može baviti baletom i jahati, ali u početku joj nije bilo nimalo lako.

"Već sa četiri godine počela je postavljati pitanja. Govorila je 'Mama, želim imati kožu poput tvoje. Želim biti kao i svi drugi'. No, dječiji psiholog joj je dosta pomogao, a mi joj govorimo koliko je lijepa", završila je Sonia.