Bolest za koju nema lijeka
0

Djevojčica stari deset puta brže od svojih vršnjaka

Sarajevo-x.com
Zoe Penny
Zoe Penny
Sedmomjesečna Zoe Penny je najmlađa osoba na svijetu kojoj je dijagnosticirana progeria, odnosno iznimno rijetka i neizlječiva bolest koja dovodi do ubrzanog starenja.

Malena Zoe iz New Jerseya stari sedam do deset puta brže od svojih vršnjaka, i nažalost, ljekari ne poznaju lijek koji bi mogao pomoći malenoj djevojčici. Inače, u svijetu je zabilježeno 65 osoba koje pate od ovog poremećaja. Djeca koja boluju od progerie umiru uglavnom od infarkta i to u prosjeku oko 13. godine.

Prve znake bolesti roditelji su primijetili još u prvom mjesecu života djevojčice. Njena koža je bila zategnuta, noge mršave, a vene na glavi sve izraženije. Zabrinuti roditelji svoju kćerkicu su odveli dr. Weny Chung koja je odmah dijagnosticirala bolest.

"Zoe će patiti od problema s kojima se susreću starije osobe, kao što su problemi sa zglobovima, artritisom, začepljenjem koronarnim arterijama, problemi s venama i krvnim žilama, samo što će kod nje to bitio mnogo ubrzanije", kazala je dr. Chung.

Progeria je uzrokovana specifičnom mutacijom gena tokom razvoja, međutim nije poznato zbog čega dolazi do mutacije gena.

"Ništa u vezi s ovim nije fer. Teško mi je kada vidim svoju kćerku i ostalu djecu", kazao je djevojčicin otac Ian, koji je inače učitelj. On je istakao kako se nada da će skretanjem pažnje na bolest svoje djevojčice utjecati na to da se i bolest progeria počne istraživati, i time povećaju šanse za pronalazak lijeka.

"Ne bih poželio drugu kćerku. Želimo joj pružiti sve što možemo da ima normalan život, ali u tome nam je potrebna pomoć svih ljudi", istakao je Ian, prenose američki mediji.