Pokazalo istraživanje
16

Upotreba antibiotika kod beba povezana s pojavom alergija i astme

E. Sk.
Otprilike 70 posto djece u studiji primilo je barem jedan antibiotik
Otprilike 70 posto djece u studiji primilo je barem jedan antibiotik
Za djecu mlađu od dvije godine koja dobivaju antibiotike veća je vjerovatnoća da će u kasnijoj dobi imati problema s alergijama, astmom i drugim stanjima, pokazalo je novo američko istraživanje.

Bebe i mališani koji su primili jednu dozu antibiotika vjerovatnije su imali astmu, ekcem, peludnu groznicu, alergije na hranu, celijakiju, probleme s težinom i pretilošću i poremećajem hiperaktivnosti s deficitom pažnje kasnije u djetinjstvu, prema studiji obavljenoj u klinici Mayo Proceedings.

Višestruko liječenje antibioticima kod djece mlađe od dvije godine povezano je s više stanja, pokazalo je istraživanje, a bolesti su se razlikovale u odnosu djetetov spol, dob, vrste lijeka, doze i broj doza, piše CNN.

"Želimo naglasiti da ova studija pokazuje povezanost, a ne uzrok ovih stanja", rekao je autor studije Nathan LeBrasseur, istraživač u Centru za starenje klinike Mayo.

Kazao je kako ova otkrića nude priliku da se buduća istraživanja usmjere na utvrđivanje pouzdanijih i sigurnijih pristupa vremenu, doziranju i vrstama antibiotika za djecu u ovoj dobnoj skupini.

Istraživači su analizirali podatke više od 14.500 djece koja su dio Rochester Epidemiology Projecta, dugogodišnje studije koja analizira medicinsku evidenciju dobrovoljaca u Minnesoti i Wisconsinu. Otprilike 70 posto djece u studiji primilo je barem jedan antibiotik, a većina je primala više antibiotika.

"Među djecom koja su dobila jedan ili dva antibiotika samo su djevojčice bile u znatno većem riziku od razvoja astme i celijakije", napisali su LeBrasseur i njegov tim.

Suprotno tome, primanje tri-četiri antibiotika bilo je povezano s većom učestalošću astme, atopijskog dermatitisa i prekomjerne težine kod oba spola, ADHD-a i celijakije kod djevojčica i gojaznosti kod dječaka.