Unapređenjem respiratornih funkcija možete poboljšati opću zdravstvenu sliku

Klix.ba
21.2.2019. u 18:30
6
13
Unapređenjem respiratornih funkcija možete poboljšati opću zdravstvenu sliku
6
Unapređenjem respiratornih funkcija možete poboljšati opću zdravstvenu sliku Ilustracija: Shutterstock
Iako ovo može biti instinktivno, stres, anksioznost, držanje tijela i mnoštvo drugih faktora mogu utjecati na kvalitet vašeg disanja.
Guardian predstavlja sedam načina na koje možete poboljšati vlastitu respiratornu funkciju, a na taj način poboljšati i opće zdravstveno stanje.

Postanite svjesni vlastitog disanja

Disanje je instinktivan proces tako da je on zapravo "navika" koje niste niti svjesni. Počnite pratiti disanje 48 sati, posebno u trenucima kada ste pod stresom ili uznemireni. Da li se borite za zrak, dišete li više na usta nego na nos, dišete li brzo ili nepravilno, duboko ili plitko?

Bolje držanje tijela

Bolje držanje dovodi do boljeg disanja. Ispravljena kičma podrazumijeva i bolji položaj dijafragme, mišića između grudnog koša i abdomena koji igra ključnu ulogu u kretanju i izlasku zraka. Dakle, pobrinite se da vam leđa budu uspravna i ramena nazad i prema dole. Vaša brada mora biti blago podignuta, a vilica, ramena i vrat opušteni.

Hiperventilacija

Ubrzano disanje i pretjerano zijevanje, osjećaj da ne možemo udahnuti dovoljno zraka, što je poznato kao "zračna glad", može ukazivati ​​na stanje poznato kao hiperventilacija. Ukoliko ovo stanje postane često, javite se ljekaru što prije.

Izbjegavajte namjerno duboko disanje

Da je duboko disanje zdravo, to je samo mit 20. stoljeća. Kada smo pod stresom ili kada smo uznemireni, naše disanje i otkucaji srca se povećavaju. Dubokim disanjem samo unosite manje kisika u tijelo, što može povećati anksioznost i paniku.

Koristite svoj nos

Osim ako ne radite ili vježbate visokim intenzitetom, pokušajte usvojiti naviku disanja na nos. Disanjem na nos filtriraju se zagađivači, alergeni i toksini koje udišemo te zagrijavamo i vlažimo zrak. Kada dišemo pomoću usta, količina zraka koju udišemo je znatno povećana, što može dovesti do navike pretjeranog disanja i povećanja anksioznosti.

Hrkanje

Hrkanje može biti povezano s pretjeranim disanjem zbog povećanog volumena zraka koji se unosi u dišne puteve, turbulencije i vibracije zraka te može dovesti do poremećaja sna, umora, buđenja sa suhim ustima, upale grla ili glavobolje. Da biste efikasno zaobišli hrkanje, izbjegavajte jesti velike obroke prije spavanja ili konzumaciju alkohola blizu vremena za spavanje.

Izbjegavajte stres

Kada se osjećate uznemireno, odvojite vrijeme za stabilizaciju i smirivanje disanja. Uvedite neke stabilizirajuće aktivnosti u svoj život kao što su dnevna šetnja u parku ili mirnom području. Kada ste mirni, uvidjet ćete da se vaše disanje odvija bez napora, a to je ključ za bolju respiratornu funkciju, kvalitetniji san, poboljšano raspoloženje i bolje zdravlje u globalu.


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: