Zdravlje
0

Umjetna inteligencija može predvidjeti kada će osoba sa srčanom manom umrijeti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Umjetna inteligencija može predvidjeti kada će pacijent sa srčanom manom umrijeti, tvrde naučnici, prenosi BBC.

Softver je naučio analizirati testove krvi i skenirati otkucaje srca kako bi uočio znakove da li je organ "osuđen na propast".

Tim iz Medicinskog istraživačkog viječa u Velikoj Britaniji, kažu da tehnologija može spasiti živote pronalaženjem pacijenata koji trebaju više agresivnog liječenja i tretmana.

Rezultati su objavljeni u časopisu Radiology. Istraživači MRC-a istražuju pacijente s plućnom hipertenzijom. Visok krvni pritisak u plućima šteti jednom dijelu srca, a trećina pacijenata umire pet godina nakon dijagnosticiranja.

Postoji nekoliko tretmana kao što su injekcije ravno u krvne sudove, transplantacija pluća... Ali ljekari moraju znati koliko je pacijentima ostalo, kako bi izabrali pravi tretman.

Softver je skenirao organe 256 pacijenata i rezultate ispitivanja krvi. Mjerenje je kretanje 30.000 različitih tačaka u strukturi organa tokom svakog otkucaja srca.

Kada su ovi podaci kombinirani s kartonima pacijenata starim osam godina, došlo se do sazanja da umjetna inteligencija može predvidjeti kada će pacijenti umrijeti. Softver može vidjeti blizu pet godina u budućnost.