Umjereno konzumiranje piva i drugih alkoholnih pića dobro za zdravlje

Klix.ba
12.3.2019. u 14:35
25
24
Umjereno konzumiranje piva i drugih alkoholnih pića dobro za zdravlje
25
Umjereno konzumiranje piva i drugih alkoholnih pića dobro za zdravlje Ilustracija: Shutterstock
Pivo i druga alkoholna pića jednako su dobra za zdravlje kao što je to slučaj sa vinom, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Epidemology and Community Health.
Istraživanje provedeno na 19 hiljada odraslih osoba pokazalo je da oni koji povremeno uživaju u alkoholu, imaju manje zdravstvenih tegoba od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

Za vino je već odavno dokazano da je bogato antioksidansima koji "brišu" štetne tvari u organizmu te da štiti srce tako što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo razliku između onih koji piju vino i onih koji su pili pivo ili druga alkoholna pića. To znači da je uživanje u pola litre piva jednako korisno kao i uživanje u čaši crnog vina.

Istraživanje je uzelo u obzir dob, radni status, tjelesnu aktivnost i navike pušenja svakog pojedinca kako bi se eliminirala potencijalna pristranost.

Vođa istraživačkog tima dr. Fernando Rodriguez-Artalejo tvrdi da se pokazalo kako su potrošači bilo koje količine alkohola boljeg zdravlja od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

"Što je veća potrošnja alkohola, vina i piva, to je manja prevalencija suboptimalnog zdravlja", rekao je dr. Rodriguez-Artalejo.

Uprkos sveukupnim ohrabrujućim vijestima za osobe koje piju alkohol, važno je biti umjeren.


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: