Ljubitelji mogu odahnuti
25

Umjereno konzumiranje piva i drugih alkoholnih pića dobro za zdravlje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pivo i druga alkoholna pića jednako su dobra za zdravlje kao što je to slučaj sa vinom, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Epidemology and Community Health.

Istraživanje provedeno na 19 hiljada odraslih osoba pokazalo je da oni koji povremeno uživaju u alkoholu, imaju manje zdravstvenih tegoba od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

Za vino je već odavno dokazano da je bogato antioksidansima koji "brišu" štetne tvari u organizmu te da štiti srce tako što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo razliku između onih koji piju vino i onih koji su pili pivo ili druga alkoholna pića. To znači da je uživanje u pola litre piva jednako korisno kao i uživanje u čaši crnog vina.

Istraživanje je uzelo u obzir dob, radni status, tjelesnu aktivnost i navike pušenja svakog pojedinca kako bi se eliminirala potencijalna pristranost.

Vođa istraživačkog tima dr. Fernando Rodriguez-Artalejo tvrdi da se pokazalo kako su potrošači bilo koje količine alkohola boljeg zdravlja od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

"Što je veća potrošnja alkohola, vina i piva, to je manja prevalencija suboptimalnog zdravlja", rekao je dr. Rodriguez-Artalejo.

Uprkos sveukupnim ohrabrujućim vijestima za osobe koje piju alkohol, važno je biti umjeren.