Istraživanje
4

Učestalost raka u svijetu do 2030. godine će se povećati za 75 posto

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pod dejstvom demografskih faktora i načina života do 2030. godine učestalost kancera u svijetu će se povećati za 75 posto, ukazuje u petak objavljena studija Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC).

U 2008. godini u svijetu je registrovano 12,7 miliona novih slučajeva raka, a taj broj će se 2030. povećati na 22,2 miliona, s tim što će 90 odsto povećanja biti registrovano u najsiromašnijim državama, prenosi AFP.

U mnogim zemljama je opadanje učestalosti kancera koji nastaju na bazi infekcije, neutralisano povećanjem slučajeva onih vrsta raka koji se dovode u vezu s načinom života (najviše sa zapadnjačkim načinom ishrane), kao što su rak debelog crijeva, rektuma, dojke i prostate.

U 2008. rak dojke, pluća, kolorektalni kancer i rak prostate su u bogatim zemljama imali polovinu udjela u ukupnim slučajevima kancera, dok su u zemljama osrednjih prihoda učestaliji bili rak jednjaka, želuca i jetre. I u jednim i u drugim zemljama se posljednjih godina registruje smanjenje broja slučajeva raka grlića matertice i želuca.

U najsiromašnijim zemljama, međutim, rak grlića materice je naročito učestao, nadmašujući po broju slučajeva rak dojke i jetre.

Lionski tim napominje da bi učestalost kancera koju su prognozirali za 2030. ipak mogla da bude manja ukoliko bude efikasnije strategije prevencije, veće primjene vakcina protiv raka, ukoliko se u većoj mjere ovo oboljenje ranije dijagnozira i razviju efikasniji programi liječenja.