Zdravlje
8

U tijelu starice pronađen okamenjeni fetus star 40 godina

Klix.ba
Kolumbijski ljekari su u tijelu 82-godišnje starice otkrili 40 godina star fetus. Starica je u bolnicu u Bogoti došla zbog bolova u stomaku te su ljekari prvo pomislili da ima upalu probavnog trakta.

Prilikom pregleda, ljekari su u abdomenu starice primjetili nešto neobične te je poslali na dalje pretrage, misleći da ima kamenac. Rentgen je pokazao kako starica ima tumor u abdomenu, da bi se kasnije ispostavilo da se radi o litopedionu, skamenjenom fetusu.

"U ovom slučaju, fetus se pomjerio u predio abdomena u kojem nije moguć razvoj. Postao je kalcificiran, budući da se na taj način tijelo borilo protiv njega", objasnio je Kemer Ramirez, ljekar bolnice Tunjuelito.

Abdominalne trudnoće događaju se jednom u 11 hiljada slučajeva, a od njih se 1,5 posto razvije u litopedion. Pacijentica je na kraju prebačena u drugu bolnicu na operaciju.

Marokanka Zahra Aboutalib iz sela u blizini Kazablanke imala je 26 godina kada je zatrudnila. Nakon 48 sati bolnih trudova odveli su je u lokalnu bolnicu na carski rez. Međutim, tu je vidjela ženu kako umire na porođaju i pobjegla je iz bolnice. Narednih dana je trpila je stravične bolove, ali se beba nije rađala. Nakon nekoliko dana, bol je prestala, a beba se prestala micati. To je bilo 1955. godine.

Bol se vratila 46 godina kasnije. Sin je odveo kod specijaliste koji je isprva pomislio da je u pitanju rak jajnika. Međutim, radilo se o litopedionu. Zahra je sa 26 godina imala vanmaterničnu trudnoću, fetus se spustio do abdomena i spojio sa vitalnim organima.

Operacija je trajala gotovo četiri sata, a fetus je bio dugačak 42 centimetra i težak 3,15 kg.