{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U svijetu sve više oboljelih od demencije

F
20.4.2010. u 12:55
0
0
U svijetu sve više oboljelih od demencije
0
U svijetu sve više oboljelih od demencije
Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je porast broja osoba oboljelih od demencije, kojih je sada u svijetu oko 35 miliona, prenosi BBC.
Broj pacijenata koji trpe posljedice oboljenja koje oštećuje mozak i mentalnu sposobnost mnogo je veći nego što se pretpostavljalo, na šta ukazuje podatak da oko dvije trećine oboljelih živi u zemljama u razvoju u kojima je životni vijek ljudi posljednjih decenija znatno produžen.

Demencija u većini slučajeva pogađa ljude starije od 65 godina, a u istraživanju koje je provela i objavila Međunarodna organizacija za borbu protiv Alzheimerove bolesti procjenjuje se da će se u sljedećih dvadeset godina broj oboljelih skoro udvostručiti.

Autori studije opisuju najnovija saznanja kao alarmantna, tvrdeći da su vlade mnogih zemalja nespremne za borbu s tako velikim povećanjem broja dementnih bolesnika.

Oni podsjećaju da su najvažniji faktori koji povećavaju rizik od oboljenja visok nivo holesterola, dijabetes i prekomjerna tjelesna težina, uz godine života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: