Zdravlje
0

U svijetu sve više oboljelih od demencije

FENA
Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je porast broja osoba oboljelih od demencije, kojih je sada u svijetu oko 35 miliona, prenosi BBC.

Broj pacijenata koji trpe posljedice oboljenja koje oštećuje mozak i mentalnu sposobnost mnogo je veći nego što se pretpostavljalo, na šta ukazuje podatak da oko dvije trećine oboljelih živi u zemljama u razvoju u kojima je životni vijek ljudi posljednjih decenija znatno produžen.

Demencija u većini slučajeva pogađa ljude starije od 65 godina, a u istraživanju koje je provela i objavila Međunarodna organizacija za borbu protiv Alzheimerove bolesti procjenjuje se da će se u sljedećih dvadeset godina broj oboljelih skoro udvostručiti.

Autori studije opisuju najnovija saznanja kao alarmantna, tvrdeći da su vlade mnogih zemalja nespremne za borbu s tako velikim povećanjem broja dementnih bolesnika.

Oni podsjećaju da su najvažniji faktori koji povećavaju rizik od oboljenja visok nivo holesterola, dijabetes i prekomjerna tjelesna težina, uz godine života.