Medicina
12

U Švedskoj presađena maternica sa majke na kćerku

Klix.ba
Dvije žene iz Švedske su dobile nove maternice prošlog vikenda zahvaljujući prvom presađivanju maternice sa majke na kćerku. Presađivanje maternice je nova procedura, a prvi takav zahvat je urađen 2011. godine u Turskoj.

"Jedna od žena kojima je izvršeno presađivanje je ranije morala odstraniti maternicu zbog raka njenog grlića, a druga je rođena bez ovog organa. Obje žene su u tridesetim godinama", rečeno je u izvještaju Univerziteta u Geteborgu i Univerzitetske bolnice Sahlgrenska.

"U zahvatima je učestvovalo više od deset hirurga. Obje operacije su izvršene bez komplikacija. Žene su malo umorne, ali se osjećaju dobro. Majke, koje su im donirale maternice, već hodaju i moći će ići kući za nekoliko dana", kazao je Mats Braennstroem, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Geteborgu.

Braennstroem je istakao da će žene kojima je presađena maternica morati čekati jednu godinu prije nego se uradi vanmaterična oplodnja njihovih jajnih ćelija i prije nego se te oplođene ćelije presade u maternicu.

Istraživački tim, koji se sastoji od 20 naučnika, na čijem čelu je bio Braennstroem, radi na ovom projektu od 1999. godine.