8.000 oboljelih u BiH
18

U Sarajevu razgovarano o upotrebi medicinskog kanabisa: Pomaže li u liječenju multiple

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Udruženje oboljelih od multipla skleroze KS istaklo je da liječenje ove bolesti medicinskim kanabisom još nije naučno dokazano. Dodali su da je najefikasnija imunomodulatorska terapija i da treba raditi na tome da liste čekanja oboljelih u BiH na ovaj skupi tretman bude u potpunosti ukinut.

Fatima Hadžismajlović magistrica farmacije naglasila je kako je bitno razlikovati upotrebu medicinskog kanabisa. Kada je riječ o multipla sklerozi, kanabioid, tačnije ekstrakt iz industrijske konoplje se može koristiti samo u tretmanu simptoma ove autoimune bolesti.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Mi ovdje ne možemo govoriti o tretmanu bolesti jer ne postoje naučne studije koje to dokazuju, dakle, govorimo isključivo o tretmanu simptoma. Nažalost, mali broj kliničkih studija je izvođen i one su rađene samo u poređenju sa placebom, a ne standardnom terapijom koja tretira tretman simptoma. Najispitivaniji lijek, odnosno, kanabioid, jeste na biksimol i o njemu možemo govoriti o poboljšanju simptoma spazma i boli", navela je Hadžismajlović i dodala: "Dakle, riječ je o preparatima ekstrakata TBC i CTB, nikako o upotrebi kanabisa. Znači ovdje govorimo o upotrebi kanabioida. Dokazano je da takvi preparati ne utječu na usporavanje toka bolesti niti usporavanje invaliditeta."

Navela je i to da struka nije protiv legalizacije ekstrakata kanabisa o tretiranju simptoma, međutim, on se koristi tek kada standarsdna terapija ne daje rezultate.

"I ona se provodi pod nadzorom liječnika koji tretira multiplu sklerozu i samo registrirani kanabinoidi od proizvođača koji imaju GMP certifikat o dobroj proizvođačkoj praksi mogu se distribuirati. Neurolog da preporuku, ljekar opće prakse propiše takav dupli recept jer se radi o opijatu koji se izdaje isključivo u apotekama i vode u knjizi narkotika", pojasnila je Hadžismajlović.

Imunomodulatorska terapija je skupa, ali i jedina efikasna u tretiranju multiple skleroze

S obzirom na to da je multipla skleroza bolest za koju još nije utvrđen uzrok i porijeklo, tako je teško govoriti i o njenom potpunom izliječenju, smatra Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multipla skleroze KS.

Fatima Hadžismajlović, magistrica farmacije (Foto: T. S./Klix.ba)
Fatima Hadžismajlović, magistrica farmacije (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ovo je vrlo osjetljiva oblast o kojoj javno izgovorena riječ mora da ima svoju težinu i odgovornost jer tema je takva da posljedice mogu biti dugoročno štetne kada je u pitanju čovjek i njegova porodica i kada je u pitanju društvo u cjelini. Mi smo kao udruženje jednostavno dužni dati pravu informaciju i u cilju zaštite naših članova jer to su ljudi koji su oboljeli od ove bolesti i cilj nam je da dođemo do prave istine i odgovora. Jedino ko može dati prave odgovore prema našem mišljenju je struka i nauka", poručio je Muzurović.

S druge strane, naglasio je Muzurović, imunomodulatorska terapija je u posljednje vrijeme postala osnov za liječenje multiple skleroze. U svijetu je, kako je istakao, etablirana već treća generacija ove terapije koja je izuzetno skupa i već 13 godina oboljeli od ove bolesti u BiH bore se za plasman i primjenu ove kvalitetne terapije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Imunomodulatorska terapija je jako skupa i na godišnjem nivou košta 100.000 KM po čovjeku, a budžet koji se izdvajao u našoj državi za ovu vrstu liječenja bio je 800.000 KM. Dakle, samo osam osoba u FBiH je dobijalo priliku za ovu terapiju i to prve generacije, a u svijetu je već etablirana treća generacija pomenutog lijeka. Velikim angažmanom ovog udruženja utjecali smo na donosioce odluka u ovom društvu, gdje umjesto tri imunomodulatora koja nisu bila dovoljna uopće za individualno liječenje, danas postoji osam imunomodulatora na raspolaganju i budžet za sve ovo o čemu pričam je podignut na 4,5 miliona KM kada je riječ o FBiH", pojasnio je Muzurović.

Muzurović je naglasio kako su ovim pomakom znatno smanjene liste čekanja koje su bile neizdržive.

"Zamislite kada čovjek čeka svoju terapiju i to se oduži na šest do sedam godina. On time jednostavno izgubi referentnost da bi bio kurentan da dođe uopće na red za tu terapiju. Sada smo već na putu da promijenimo tu situaciju jer su već sada liste čekanja znatno smanjene, ali to nije ni blizu dovoljno. Krajnji cilj treba da bude liječenje kvalitetnom imunomoduloterapijom bez liste čekanja", istakao je Muzurović i dodao: "Prema nekim informacijama kojima raspolažemo moguće da u toku ove godine i početkom iduće napravimo i taj dodatni historijski korak gdje pacijent obolio od multiple skleroze neće biti izložen nikakvim listama čekanja nego će biti tretiran pravovremeno pravom terapijom, što je ključno kada je riječ o tretmanu ove bolesti", dodao je Muzurović.

U BiH 8.000 oboljelih od multiple skleroze

Pojasnio je i to da je porazna činjenica da sve više ljudi, pogotovo mladih, obolijeva od multiple skleroze. U samom udruženju ima 500 oboljelih, a na prostoru BiH riječ je o 8.000 osoba u čemu prednjači Tuzlanski, a zatim Kanton Sarajevo. Muzurović se ponovo osvrnuo na legalizaciju ekstrakta kanabisa i naveo da su ga legalizovale i druge zemlje tek nakon sprovođenja kompletne imunomoduloterapije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Tek nakon toga kao suportnu terapiju su uvedeni derivati kanabisa. Prema nekim mojim saznanjima, koja nisu skromna, jer cijeli moj život je vezan uz multipla sklerozu, ta vrsta terapije pomaže u nekoj palijativnoj njezi, dakle, dolazi u obzir onda kada je čovjek u nekom teškom stanju i nemam ništa protiv toga, ali postavlja se pitanje do tada raditi. Ne možemo razmišljati da nije problem doći ni u teška stanja jer imamo kanabis, treba spriječiti da se dođe do takvog stanja. Druge države koje su u tu svrhu legalizovali kanabis su prvo obezbijedile da ga što manje oboljelih treba", zaključio je Muzurović.