Regenerativna medicina
114

U Poliklinici "Agram" održan simpozij o primjeni PRP metode i lasera u ginekologiji i dermatologiji

Prim.mr.sci Hana Helppinkangas, dr, med.specijalista dermatovenerolog
(Foto: T. S./Klix.ba)
Poliklinika "Agram" u Sarajevu organizirala je simpozij o primjeni PRP (plazma obogaćena trombocitima) metode i lasera u ginekologiji i dermatologiji na kojem su predstavili rezultate primjene u proteklih nekoliko godina.

Današnji simpozij uz gostovanje cijenjenih profesora iz Slovenije i Srbije je prilika da stručnjaci razmijene iskustva s kolegama iz BiH i regije. Uz učešće 70 prijavljenih ljekara bit će prezentirani rezultati rada ljekara Poliklinike "Agram".

Regenarativna medicina je relativno nova i mlada oblast medicine čiji se razvoj veže za početak 21 vijeka. Prateći trendove savremene medicine Poliklinika "Agram" je prije 14 godina počela sa primjenom lasera u ginekologiji, a unazad par godina s primjenom PRP u dermatologiji i ginekologiji.

Primjena lasera u ginekologiji, odnosno fototermoterapija donijela je značajne promjene i veliki napredak u poboljšavanje kvalitete života ženama širom svijeta koje imaju problema sa stresnom inkontinecijom, vaginalnom dilatacijom, genitalnim lihen sklerozusom itd.

Radi se o poštednoj i minimalno invazivnoj metodi kojom se mogu znatno ublažiti ili potpuno otkloniti simptome poput peckanja, svrbeža vanjskog spolovila, gubitka i elasticiteta i vlažnosti, bol prilikom spolnih odnosa, što karakteriše Lihen sklerozus. Tegobe se javljaju, uglavnom kod žena srednje i starije životne dobi, dakle u menopauzi, ali se dobna granica sve više pomjera prema mlađim ženama.

Velika prednost laserskog postupka je ta što je to mehanički postupak, a ne medikamentozno liječenje (uzimanje lijekova) i što se izvodi ambulantno. Postupak traje relativno kratko uz nekoliko ponavljanja, bezbolan je i bezbjedan po zdravlje.

Doktor Taib Delić, direktor Poliklinike "Agram", je iznio rezultate petogodišnjeg istraživanja na 140 pacijentica koje su liječene od stresne urinarne inkontinencije (SUI).

Doktor Taib Delić, direktor Poliklinike Agram (Foto: T. S./Klix.ba)
Doktor Taib Delić, direktor Poliklinike Agram (Foto: T. S./Klix.ba)

"Kao direktor Poliklinike 'Agram' sretan sam što smo danas u mogućnosti da ugostimo kolege iz regije i što do sada imamo 70 prijavljenih ljekara za učešće u ovom simpoziju o regenerativnoj medicini odnosno primjeni PRP-a u ginekologiji i dermatologiji, kao da iznesemo naše rezultate o upotrebi lasera u ginekologiji", istakao je.

Doktor Delić ističe da PRP metodu u Poliklinici 'Agram' koriste u ginekologiji i dermatologiji i dosadašnje iskustvo daje izuzetno dobre rezultata.

"Laser upotrebljavamo već 14 godina i moja današnja prezentacija je upravo prikaz rezultata korištenja lasera u ginekologiji za liječenje stresne unrinarne inkontinencije, a PRP koristimo u ginekologiji i dermatologiji. Prema podacima prisutnim u literaturi kao i naši podaci daju obečavajuće rezultate da je riječ o jednoj izuzetno uspješnoj i dobroj metodi", kazao je.

Rezultati studije su pokazali da je laser učinkovita i potpuno sigurna metoda za liječenje SUI. Glavne prednosti su bezbolan i jednostavan postupak, bez krvarenja, posjekotina i šavova. Oporavak je brz bez potrebe za upotrebom anaalgetika i antibiotika. Prezentirana je i nova metoda istovremene upotrebe lasera i PRP koja daje odlične rezultate za liječenje SUI i regeneracije sluznice vagine.

Dr. med. spec. ginekologije i akušerstva Aida Zujović-Ajanović, specijalist ginekologije i opstetricije u Poliklinici "Agram", istakla je važnost ovih PRP metoda, ali i upotrebu lasera u medicini te je istakla da su ovo minimalno invazivne procedure.

Doktorica Aida Zujović-Ajanović, specijalist ginekologije i opstetricije u Poliklinici Agram (Foto: T. S./Klix.ba)
Doktorica Aida Zujović-Ajanović, specijalist ginekologije i opstetricije u Poliklinici Agram (Foto: T. S./Klix.ba)

"Mi se u Poliklinici 'Agram' stalno bavimo uvođenjem nekih inovacija za unaprijeđenje zdravlja. Današnji događaj vezan je za tzv. regeneracionu medicinu, a mi već primjenjujemo određene procedure u ginekologiji kao što su laserski tretmani kojima rješavamo probleme stresne inkontinencije, odnosno neka stanja koja utječu na kvalitet života žena starije i srednje dobi. Ove procedure su minimalno invazivne i skore neinvazivne i kojima žene izbjegavaju operativne zahvate", kazala je.

Prim. mr. sci Hana Helppinkangas, dr. med. specijalista dermatovenerolog ističe da je ovo prvi međunarodni simpozij regenerativne medicine koji se održava u Poliklinici "Agram", a koji je zajednički obuhvatio dvije oblasti i to oblast ginekologije i dermatologije.

Helppikangas je najviše pažnje posvetila plazma terapiji bogatoj trombocitima (PRP) te ističe da je riječ o metodi izvedenoj iz centrifugirane krvi vlastitog ispitanika-svijetski novitet prirodnog podmladjivanja koji se koristi kako u estetske svrhe prirodnog podmladjivanja kože lica i genitalija, tako i u liječenju pojedinih patoloških stanja.

Prim.mr.sci Hana Helppinkangas, dr, med.specijalista dermatovenerolog u Poliklinici Agram
Prim.mr.sci Hana Helppinkangas, dr, med.specijalista dermatovenerolog u Poliklinici Agram

"Na simpoziju ću prezentirat prve rezultate regenerativnoterapijskih procesa kod pacijenata u različite svrhe. To podrazumjeva najveći hit u svijetu što se tiče estetske medicine odnosno podmlađivanje sopstvenom krvlju. Već ste čuli da je poznata Kim Kardashian radila tzv. vampirski tretman koji podrazumjeva uzimanje krvi pacijenta te se posebnim procesom izdvajaju najbolje ćelije iz krvi - trombociti i plazma. Potom se oni pomiješaju s hijaluronskom kiselinom te se jednom neinvazivnom metodom ubrizgava u određeno područje", kazala je.

Tu je riječ o Cellular Matrix PRP terapiji podmlađivanja koja koristi sinergijski učinak dva vrijedna sastojka: hijaluronske kiseline i plazme bogate trombocitima.

"Ovaj postupak se najčešće radi na licu, a od drugih tretmana se razlikuje po tome što je prirodan proces usporavanja starenja. Ova metoda ima širok spektar indikacija, kao na primjer, kod oštećenja kože lica kao što su ožiljci od akni ili hiperpigmentacija. Svi mi na kraju želimo da usporimo starenje jednim prirodnim procesom što ova metoda upravo i radi. Ova metoda stimuliše ćelije na prirodnu proizvodnju kolagenih vlakana i fibroblasta na osnovu čega dolazi do regeneracije", dodala je.

U dermatologiji se PRP koristi najviše u procesu regeneracije-podmladjivanja kože lica i vrata, potom kod androgene alopecije muškaraca i žena za prirodni poticaj rasta kose, liječenju ulcusa, ožiljaka od aknih. U venerologiji se koristi takodje kod muskaraca sa erektilnomdisfunkcijom te kod žena podmladjivanje vanjskog genitalnog područja, regeneracija labia major-(hiperpigmentacije, atrofija, suhoća).