Zdravlje
17

U odjeći nekih svjetskih modnih brendova pronađene otrovne hemikalije

Klix.ba
Prema istraživanju koje je provela organizacija Greenpeace u odjeći i obući za djecu, čiji su proizvođači neki od najvećih svjetskih brendova, pronađeni su ostaci otrovnih hemikalija.

Spisak kompanija uključuje i Disney, Burberry, American Apparel, GAP, C&A i Primark.

Dobra stvar je to da se u izvještaju navodi kako nema dokaza da bi ta količina supstanci mogla nanijeti štetu djeci koja nose ove odjevne predmete, ali se svakako poziva na mjere predostrožnosti, prenosi Daily Mail.

Posebno brine negativno djelovanje ovih tvari na zdravlje radnika koji su uključeni u proizvodnju, a oni su pretežno u zemljama od Kine do Italije, Tunisa i SAD-a.

Na testiranje su poslana 82 uzorka odjeće iz 25 zemalja širom svijeta, a testirani su u laboratoriji Univerziteta u Exetru, koji je koordinirao testiranje.

Hemikalije koje su pronađene uključuju nonilfenol ctoksilat, koji je pronađen u 50 proizvoda. Viša razina ove tvari je pronađena u proizvodima kompanija kao što su Disney, Burberry, American Apparel i C&A. Tvar navodno ima sposobnost da se nakuplja u tijelu i da izazove poremećaj hormona. Osim toga pronađen je i spoj za koji se tvrdi da ima utjecaja na reproduktivni i imunološki sistem. Ispitivanje ove tvari (PFOAs) na životinjama je pokazalo da sa sobom nosi potencijalnu opasnost od izazivanja raka.

Istraživači navode kako se radi o opasnim tvarima koje su i zagađivači te da ih veliki brendovi trebaju prestati koristiti radi dobrobiti budućih generacija. Iako su pojedini brendovi insistirali na tome da ove količine hemikalije ne predstavljaju rizik za kupce, mnogi su se obavezali na to da će ih izbaciti iz procesa proizvodnje.