Zdravlje
11

Djeca sve više izložena hemikalijama koje usporavaju razvoj mozga

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici su otkrili šest hemikalija koje značajno mogu usporiti razvoj dječijeg mozga, a povod za istraživanje bio je porast broja djece koja su oboljela od autizma, disleksije, te poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Dvije hemikalije pronađene su u uzorcima pitke vode, a preostale četiri u pesticidima i otapalima koja se koriste u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji.

Ove hemikalije ostavljaju posebne posljedice upravo na djecu u razvoju tako što vremenom umanjuju inteligenciju ili dovode do poremećaja u ponašanju, ističu naučnici s Harvarda i Icahn School of Medicine Mount Sinai.

Naučnici ističu da su do sada najveća barijera u zaštiti djece od ovih hemikalija bila nedovoljna testiranja, prije nego što su supstance puštene u široku upotrebu. Također navode kako je potrebna velika količina dokaza da bi regulatorne agencije stavile zabrane na pojedine hemikalije.

“Zabrinuti smo što su djeca širom svijeta izložena štetnim hemikalijama koje će uticati na njihova buduća postignuća. Pogotovo je alarmantno stanje u zemljama u razvoju”, upozorili su naučnici u izvještaju objavljenom u žurnalu Lancet Neurology.