{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2014. godini u BiH zabilježen 21 novi slučaj HIV pozitivnih osoba

Klix.ba
28.5.2015. u 14:13
5
38
U 2014. godini u BiH zabilježen 21 novi slučaj HIV pozitivnih osoba
5
U organizaciji Udruženja "Partnerstvo za zdravlje" i njihovih partnera danas je u Sarajevu sa radom počela 7. regionalna HIV i AIDS konferencija pod radnim nazivom "MARP: Proširenje odgovora na HIV."
Dr. Suzana Hadžialjević, projektna koordinatorica Udruženja "Partnerstvo za zdravlje" istaknula je da Konferenciji prisustvuje više od 150 učesnika iz devet zemalja koji će kroz predavanja akademika, ljekara, predstavnika državnih institucija, civilnog društva imati priliku informirati se o najnovijim trendovima kada je u pitanju liječenje oboljelih, edukacija i prevencija.

"Udruženje 'Partnerstvo za zdravlje' je u posljednjih 10 godina kroz projekte Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u BiH uspjelo otvoriti 22 centra za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, dva resursna centra za HIV u oba entiteta; uradili smo niz edukacija za ljekare, osoblje koje je zbog svoga posla u dodiru sa potencijalno oboljelim, mladima...", istaknula je dr. Hadžialjević.

Prema njenim riječima, od početka testiranja na HIV, osamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do kraja 2014. godine, u Bosni i Hercegovini je registrirano 266 HIV pozitivnih osoba što ukazuje na potrebu za konstantnim kampanjama zagovaranja, edukaciji i prevenciji. U prošloj, 2014. godini, registrovan je 21 novi slučaj HIV oboljelih osoba.

Doc. dr. Jelena Ravlija, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH naglasila je da se u FBiH intenzivno radi na izlaznoj strategiji, preuzimanju aktivnosti Globalnog fonda, koji je nakon 10 godina najavio povlačenje iz BiH.

"Sigurno je da će biti poteškoća, ali ono što ćemo sigurno nastojati održati jeste rad centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje. Nastojat ćemo osigurati proširenje liste esencijalnih lijekova kako bismo osigurali adekvatno liječenje oboljelih. Do sada smo uspješno radili kampanje zagovaranja, edukacije i prevencije i u tom pravcu treba nastaviti", kaže doc. dr. Ravlija.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti liječenja AIDS-a prof. dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu naglasio je da se HIV danas može uspješno liječiti, pogotovo ako se liječenje počne u ranoj fazi zaraze.

"Oboljeli i zaraženi mogu doživjeti normalnu starost. To više nije zaraza od koje se umire, zato je važno što ranije otkriti zarazu, jer liječenje sprečava nastup niza bolesti koje se pojavljuju kada imunitet oslabi. Osobe koje uzimaju današnje terapije uspješno se liječe, imaju tzv. nemjerljivu količinu virusa u krvi i praktično nisu zarazni ili su minimalno zarazni, čak i u spolnom odnosu bez zaštite", istaknuo je prof. dr. Begovac.

Glavni sponzor Sedme regionalne HIV i AIDS konferencije je Globalni fond za borbu protiv HIV-a, malarije i tuberkuloze, dok Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV i AIDS - UNAIDS pruža dodatnu logističku podršku oko organizacije Konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: