{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život

A
8.9.2012. u 13:22
4
11
Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život
4
Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život
Foto: Anadolija
Ezgi Kucuk (24) je zbog menstrulanih problema primljena u bolnicu u Sincanu kod Ankare. Nakon terapije, koju su odredili ljekari, Ezgino tijelo je neočekivano reagiralo tako što joj je srce prestalo kucati.
Nakon uspješne reanimacije u centru za hitne slučajeve, Ezgi je u nesvjesnom stanju prebačena u odjel za intenzivnu njegu. Jedanaest dana je trajala bitka za vraćanje ove mlade djevojke u život, a kada su svi izgubili svaku nadu, doktori su poduzeli zanimljiv i uspješan poduhvat.

Naime, smanjili su tjelesnu temperaturu pacijentice na 32 stepena Celzijusa kako bi izvršili dodatne pretrage. Ali, to je izazvalo burnu reakciju tijela pacijentice, i ona je, na radost svih, ponovo otvorila oči.

Omer Zuhtu Yondem, ljekar koji je primijenio metodu "terapijske hipotermije“, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da se radi o metodi koja se preporučuje u slučajevima reanimacije pacijenata. On je kazao da je hlađenje tijela uzrokovalo aktiviranje odbrambenog mehanizma tijela pacijenta i uspješno buđenje.

"Ezgi je nakon 11 dana kome progledala, te smo isključili aparate koji su je držali u životu. Ovaj slučaj je zaista čudo. Pacijentica sada bez problema komunicira sa okolinom i čak je i prohodala“, rekao je Yondem.

Iako su počeli gubiti nadu u njen oporavak, Ezgi sada živi novi život i srećna je zbog "novog rođenja“.

"Presretna sam zbog ponovnog susreta sa svojim najbližim. Trenutno se osjećam veoma dobro“, kazala je Ezgi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: