{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život

A
8.9.2012. u 13:22
4
11
Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život
4
Turkinja "smrzavanjem" vraćena u život
Foto: Anadolija
Ezgi Kucuk (24) je zbog menstrulanih problema primljena u bolnicu u Sincanu kod Ankare. Nakon terapije, koju su odredili ljekari, Ezgino tijelo je neočekivano reagiralo tako što joj je srce prestalo kucati.
Nakon uspješne reanimacije u centru za hitne slučajeve, Ezgi je u nesvjesnom stanju prebačena u odjel za intenzivnu njegu. Jedanaest dana je trajala bitka za vraćanje ove mlade djevojke u život, a kada su svi izgubili svaku nadu, doktori su poduzeli zanimljiv i uspješan poduhvat.

Naime, smanjili su tjelesnu temperaturu pacijentice na 32 stepena Celzijusa kako bi izvršili dodatne pretrage. Ali, to je izazvalo burnu reakciju tijela pacijentice, i ona je, na radost svih, ponovo otvorila oči.

Omer Zuhtu Yondem, ljekar koji je primijenio metodu "terapijske hipotermije“, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da se radi o metodi koja se preporučuje u slučajevima reanimacije pacijenata. On je kazao da je hlađenje tijela uzrokovalo aktiviranje odbrambenog mehanizma tijela pacijenta i uspješno buđenje.

"Ezgi je nakon 11 dana kome progledala, te smo isključili aparate koji su je držali u životu. Ovaj slučaj je zaista čudo. Pacijentica sada bez problema komunicira sa okolinom i čak je i prohodala“, rekao je Yondem.

Iako su počeli gubiti nadu u njen oporavak, Ezgi sada živi novi život i srećna je zbog "novog rođenja“.

"Presretna sam zbog ponovnog susreta sa svojim najbližim. Trenutno se osjećam veoma dobro“, kazala je Ezgi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: