Zdravlje
14

Trik od deset sekundi koji će vam pomoći da smršate

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Svi imamo mnogo razloga da zauvijek iz našeg kupatila uklonimo vagu, ali nova studija pokazuje da bi dnevno vaganje zapravo moglo imati ključnu ulogu kada je riječ o gubitku kilograma.

Studija je objavljena u naučnom časopisu PLOS ONE, a vodila ju je Elina Helander, ali i koautori Univerziteta Tampere u Finskoj. Sačinjena je na osnovu 2.838 mjerenja težine oko 40 osoba koje su bile uključene u zdravstveni program.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su sebe vagali na dnevnoj osnovi prednjačili u gubljenju težine, dok su drugi koji su to vaganje preskakali imali problema sa gubitkom kilograma i prve rezultate su mogli vidjeti tek nakon mjesec dana programa.

Ovo i nije prvi put da navike idu u korist vage.

"Ustanite iz kreveta, idite u toalet i stanite na vagu. Svaki dan", savjetuje lični trener Roy Marshall te dodaje da će vam to dati dnevnu dozu volje za mršanjem sa postavljanjem određenog cilja.

"Malo će vas nervirati, ali ćete vremenom vidjeti promjene i napredak će biti evidentan", kazao je on.

Također, iste rezultate pokazala je i studija Univerziteta u Minesoti, u kojoj je učestvovalo 1.800 odraslih ljudi. Ustanovljeno je da su oni koji su se vagali svaki dan izgubili 12 kilograma u godini, dok su oni koji su na vagu stajali sedmično, izgubili dvostruko manje.

Tako, ako je vaš cilj smršati u novoj godini, primite ovaj savjet na znanje: Vaga vam može biti bolji prijatelj nego što mislite.