{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

F
24.10.2014. u 10:57
44
48
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
44
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.
Rezultat je to istraživanja naučnika američkog National Cancer instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu.

Mjerene su vrijednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljice kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: