{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

F
24.10.2014. u 10:57
44
48
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
44
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.
Rezultat je to istraživanja naučnika američkog National Cancer instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu.

Mjerene su vrijednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljice kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: