Uvrstite u svoju rutinu
22

Tri šoljice čaja dnevno mogle bi biti tajni recept protiv starenja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Pijenje tri šoljice čaja dnevno moglo bi da odvrati doktora usporavajući biološko starenje.

Zdrave hemikalije u crnom i zelenom čaju mogle bi da pomognu odnosno da pozitivno utiču na starenje smanjujući oštećenje ćelija kako bi organi duže radili.

Dr Yi Xiang, sa Univerziteta Sichuan, rekao je: "Otkrili smo da konzumiranje otprilike tri šoljice čaja dnevno može imati koristi protiv starenja. To bi moglo biti zbog činjenice da čaj sadrži brojne bioaktivne spojeve."

Prethodna istraživanja su pokazala da pijenje čaja može smanjiti šanse za dijabetes i srčane bolesti.

Čaj sadrži polifenole, koji su moćni antioksidansi koji također mogu pomoći u zaštiti od raka i neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier The Lancet Regional Health - Western Pacific, proučavala je kako piće utječe na biološko starenje - mjera brzine propadanja stanica.

Istraživači su pogledali podatke od 5.998 odraslih u Britaniji u dobi od 37 do 73 godine i 7.931 u dobi od 30 do 79 godina u Kini. Pitali su ih o tome koliko čaja piju, uključujući zeleni i oolong čaj, kao i crni čaj, koji se obično miješa s mlijekom.

Njihovo biološko starenje mjereno je posebnim krvnim testovima koji gledaju na promjene u DNK ljudi. Ispijanje bilo koje količine čaja smanjilo je brzinu starenja ljudi tokom prosječnog dvogodišnjeg praćenja, a poboljšanja su dostigla vrhunac na tri šoljice dnevno.

Čaj sadrži različite bioaktivne spojeve, kao što su polifenoli, teanin i kofein, što može biti povezano s njegovim potencijalnim efektima protiv starenja. Prijavljeno je da polifenoli moduliraju crijevnu mikrobiotu, što bi moglo imati važan učinak na reguliranje promjena u imunitetu, metabolizmu i kognitivnim funkcijama koje su povezane sa starenjem.