Tretmani za liječenje raka testisa ne moraju uvijek ugroziti plodnost

Klix.ba
15.3.2019. u 07:40
0
3
Tretmani za liječenje raka testisa ne moraju uvijek ugroziti plodnost
0
Tretmani za liječenje raka testisa ne moraju uvijek ugroziti plodnost Ilustracija: Shutterstock
Mladi muškarci s dijagnozom raka testisa često brinu da li će liječenje bolesti ugroziti njihove šanse da dobiju potomstvo, ali najnovija istraživanja ukazuju da ne postoje objektivni razlozi za brigu.
U studiji se broj spermatozoida povećao kod muškaraca koji su prošli kroz jedan ciklus hemoterapije ili radioterapije nakon operacije raka testisa u ranoj fazi.

Poznato je da nekoliko ciklusa hemoterapije ili visoke doze radioterapije koje se daju muškarcima s uznapredovalim karcinomom testisa mogu smanjiti broj spermija, ali nije bilo jasno da li samo jedan ciklus hemoterapije ili radioterapije ima sličan efekt.

Da bi to saznali, istraživači su pregledali 182 muškarca u dobi od 18 do 50 godina, koji su imali operaciju prvog stadija raka testisa. Operacija je praćena jednim ciklusom hemoterapije ili jednim ciklusom radioterapije ili bez daljnjeg tretmana.

Muškarci su napravili spermiogram šest mjeseci, godinu dana, dvije godine, tri godine i pet godina nakon operacije, prema studiji objavljenoj u Annals of Oncology.

"Nismo pronašli klinički značajan dugoročno štetan utjecaj kada je riječ o ukupnom broju spermatozoida bez obzira na vrstu postoperativnog tretmana", kaže voditeljica istraživanja Kristina Weibring.

No, ona je istakla da je među muškarcima koji su primili radioterapiju došlo do izrazitog smanjenja prosječnog broja spermija šest mjeseci nakon tretmana, ali ne i kod onih koji su primali hemoterapiju. Međutim, broj i koncentracija spermatozoida oporavili su se u grupi za radioterapiju nakon šest mjeseci, prenosi Health24.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: