Redovnim konzumiranjem trešanja mogu se smanjiti napadi gihta, kod ljudi koji s tim imaju problema, pokazalo je istraživanje.
Ljekari su promatrali 633 pacijenta koji imaju giht tokom jedne godine i utvrdili su da jedenje trešanja tokom dva dana znatno utječe na napade.
Pacijenti koji su jeli do tri manje porcije svježih trešanja ili višanja smanjili su rizik od napada gihta za čak 35 posto u odnosu na one koji to nisu. Pod porcijom se podrazumijeva manja posuda ovog voća, odnosno 10 do 12 voćki.
Giht je poznat i kao kristalno-induciran artritis, artritično stanje koje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci